Rusland blij met verkiezingsnederlaag Saakasjvili

Rusland is blij met de uitkomst van de verkiezingen in Georgië. President Saakasjvili leed er een nederlaag. De verkiezingen zijn gewonnen door miljardair Bidzina Ivanisjvili. De Russische minister van Buitenlandse Zaken hoopt dat de relaties met buurland Georgië nu kunnen verbeteren.
Miljardair Bidzina Ivanisjvili heeft de verkiezingen gewonnen in Georgië.

"Het is duidelijk dat de Georgische samenleving gestemd heeft voor verandering. We hopen dat deze verkiezingsuitslag kan leiden tot een normalisering van de relaties tussen Georgië en Rusland en dat we een respectvolle relatie met onze buren kunnen opbouwen", laat de Russische minister van Buitenlandse Zaken weten. "Zo'n evolutie zou worden verwelkomd in Rusland", voegde hij er nog aan toe.

Ivanisjvili belooft dat hij de relaties met Rusland zal herstellen. Het Russische embargo op Georgische wijn en mineraalwater wil hij proberen op te heffen.

De aanvankelijke steun van Ivanisjvili voor Saakasjvili brokkelde af toen de aftredende president zich in 2008 in een oorlog stortte met Rusland. Ivanisjvili voelde zich bedrogen, waardoor hij zich bij de verkiezingen kandidaat stelde tegen Saakasjvili. Die noemde Ivanisjvili daarom een Russische stroman, aanteigingen die Ivanisjvili weglachte.