Spanje wil "bad bank" in december

De Spaanse regering zal tegen eind dit jaar een "bad bank" op poten zetten. Die zal dan de noodlijdende banken verlossen van de rommelkredieten. Intussen wil de regio Catalonië dat Madrid Europese noodhulp vraagt.

Volgens minister van Economie Luis de Guindos (boven) zal de "bad bank" dubieuze kredieten overkopen van de bedreigde banken. Die zouden zo bevrijd worden van miljarden aan rommelkredieten. Tegelijk zou het vertrouwen terugkeren in de banken en de woningmarkt.

Concreet zou de bank de slechte kredieten opkopen tegen "hun reële economische waarde". Minister de Guindos maakt zich overigens sterk dat niet enkel zijn regering, maar ook de privésector in de "bad bank" zal investeren. Hij wil dat de privé minstens 55% van het kapitaal van die bank inbrengt.

Vorige week raakte bekend dat er ongeveer 59,3 miljard euro nodig is om de Spaanse banksector te stabiliseren. De EU is bereid om tot 100 miljard euro noodkredieten te verstrekken, maar volgens Madrid zou 40 miljard volstaan. Spanje zou de rest voor zijn rekening nemen.

Veel Spaanse banken kwamen in de problemen omdat ze te gemakkelijk kredieten verstrekten aan grote bouwprojecten en allerlei infrastructuurwerken. Toen de vastgoedzeepbel barstte, konden veel van die leningen niet worden terugbetaald.

Catalonië wil dat Madrid EU-hulp vraagt

Nog vandaag heeft Artur Mas, de minister-president van de autonome regio Catalonië, gevraagd dat de regering in Madrid de EU en het IMF om een noodplan voor Spanje zou vragen.

Volgens Mas is een reddingsplan voor Spanje "onvermijdelijk" en kan uitstel enkel de problemen in het land verergeren. Gisteren heeft de Spaanse regering een begrotingsakkoord bereikt met alle 17 autonome regio's in het land over financiële discipline.

Catalonië heeft zich daarbij aangesloten, maar met tegenzin, want volgens Mas zijn de lasten ongelijk verdeeld. Catalonië met Barcelona is de rijkste regio en vindt dat het te veel moet bijdragen aan de rest en te weinig terugkrijgt vanuit Madrid. Eerder had Catalonië ook om noodkredieten gevraagd aan de Spaanse regering.