Thuiswerk populair tijdens 24 urenstaking

1.743 personeelsleden van de Vlaamse overheid hebben vandaag tijdens de 24 urenstaking van de spoorwegen thuis gewerkt. Dat is 12,4 % van het totaal aantal personeelsleden. Wie toch met de auto naar het werk ging, moest vanochtend afrekenen met een drukkere ochtendspits.

Op een normale woensdag werkt 4,3% van het personeel van de Vlaamse overheid thuis. 7,3% van de medewerkers namen een dagje vakantie, dat is niet meer dan op een andere woensdag.

"In mijn omzendbrief van 18 augustus 2006 creëerde ik de mogelijkheid tot telewerken", zegt Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA). "We plukken daar nu stilaan de vruchten van. In een moderne en eigentijdse werkomgeving moet zeker ruimte zijn voor telewerkers. Zeker in tijden van fileleed en mobiliteitsproblemen kan telewerken meer evenwicht brengen in de verhouding werk en gezin."

Ochtendspits drukker dan normaal

De ochtendspits was een pak drukker dan normaal, maar de impact van de treinstaking bleef beperkt. Treinreizigers gingen op zoek naar alternatieven, zoals samen naar het werk rijden.

De ochtendspits is wat vroeger begonnen, maar niet de spoorstaking, maar een aantal ongevallen leidden tot vertragingen op de weg. Op de E19 in Peutie gebeurde om 8 uur een ongeval met een vrachtwagen en drie andere voertuigen. Pas twee uur later was de weg opnieuw vrij. Dat ongeval veroorzaakte een lange file op de E19 met een wachttijd die omstreeks 9.30 uur twee uur en dertig minuten bedroeg.

Het was ook opvallend drukker op de snelwegen rond Gent. Dat kwam door een aantal ongevallen. Op de E17, ter hoogte van Kalken deden zich twee ongevallen voor, op de ring rond Gent in Oostakker was er een derde ongeval. Ook rond Brugge en Kortrijk was het aanschuiven.

Op de ring rond Brussel was de hinder groter dan normaal op woensdagochtend, maar de wachttijden waren niet uitzonderlijk. Ook rond Antwerpen waren de files iets langer, maar ook daar waren er geen uitzonderlijke vertragingen.

Treinreizigers zochten alternatieven

Veel treinreizigers gingen op zoek naar alternatieven. Bij Taxistop vermoeden ze dat in Vlaanderen nog nooit zoveel gecarpoold werd als vandaag. Volgens Taxistop hebben zich voor vandaag 1.600 mensen aangemeld voor een gedeelde rit.

Op een normale dag zijn dat er amper 50. Er waren zoveel aanvragen dat niet iedereen geholpen kon worden. Op de carpoolparkings was het vanmorgen erg druk. Ook op de bussen en trams van De Lijn was het opvallend drukker dan normaal.

"Wat de avondspits betreft, voorspellingen doen is altijd riskant, maar ik kan dit zeggen: de regen zou wel eens roet in het avondeten kunnen gooien", waarschuwt Bart Suy.