Turkije beschiet doelen in Syrië

Turkije heeft een aantal doelwitten in Syrië beschoten als represaille voor de Syrische granaten die in een Turks grensdorp vijf doden hebben gemaakt. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan bekendgemaakt. De NAVO is in spoedzitting bijeengekomen.

"Deze aanval is een direct antwoord van ons leger dat doelwitten langs de grens heeft beschoten", liet Erdogan in een mededeling weten. "Turkije zal dergelijke provocaties van het Syrische regime die onze nationale veiligheid bedreigen, niet ongestraft laten", aldus de Turkse premier.

Eerder vandaag waren granaten die uit Syrië werden afgevuurd, terechtgekomen  in het Turkse grensdorp Akçakale. Daarbij kwamen een moeder en haar vier kinderen om het leven. Tien andere mensen liepen verwondingen op, onder hen verschillende politieagenten. Televisiebeelden toonden dorpsbewoners die in paniek over de straten renden of dekking zochten.

Akçakale ligt vlak aan de grens met Syrië. Om de dichtstbijliggende grensovergang Tall al-Abyad werd lange tijd fel gevochten tussen het leger en de rebellengroepen. In september viel die uiteindelijk in handen van de rebellen.

Turkije heeft sinds het begin van de burgeroorlog in het buurland meer dan 93.000 Syrische vluchtelingen opgevangen. De vraag van Ankara naar een veilige zone voor de vluchtelingen langs de Syrische kant van de grens heeft internationaal onvoldoende steun gekregen.

Solidariteit

Vlak na de aanval riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu een crisisoverleg bijeen. Hij telefoneerde met de speciale VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi en met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De minister nam ook contact op met de NAVO die de aanval meteen veroordeelde.  De NAVO-ambassadeurs zijn nog vanavond bijeengekomen om de situatie te bespreken. Na afloop hebben de leden van het militaire bondgenootschap hun solidariteit met Turkije uitgesproken. "De alliantie blijft achter Turkije staan en vraagt de onmiddellijke stopzetting van dergelijke agressieve daden tegen een bondgenoot."

De NAVO roept Syrië ook op om "een einde te maken aan zijn flagrante schendingen van het internationaal recht".

Sinds de start van de burgeroorlog in Syrië is dit het tweede ernstige incident tussen de twee landen. Eerder liepen de spanningen tussen de twee al hoog op toen een Turks gevechtsvliegtuig werd neergehaald door de Syrische luchtafweer.