Vakbond: "De treinstaking is een groot succes"

"De treinstaking is een groot succes." Dat zegt Michel Abdissi van ACOD Spoor. Sinds gisteravond 22 uur rijden er geen treinen.

"In het centrum van het land staakt goed de helft van de treinbestuurders en -begeleiders mee. Richting kust valt dat wel terug tot ongeveer 10 procent. Al bij al is dat meer dan we verwacht hadden", zegt Jean-Pierre Goossens, de opvolger van Jos Digneffe aan het hoofd van de Vlaamse tak van ACOD-Spoor.

"In sommige stations staan stakersposten, waar de vakbondsmilitanten onder meer reizigers te woord staan", aldus Goossens. "In de grootste stations, Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid, zijn die piketten goed bemand. Die blijven waarschijnlijk nog staan tot in de vroege namiddag. In de Vlaamse stations zijn er verder geen acties gepland."

De NMBS bevestigt dat de staking vooral in Brussel en Wallonië goed opgevolgd wordt. In Vlaanderen daarentegen is goed twee derde van de treinbegeleiders en -bestuurders komen opdagen. "De algemene diensten kennen een hoge graad van werkwilligheid, hoewel heel wat personeelsleden een dag vakantie hebben genomen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Aan de kant van de vakbonden is dan weer te horen dat een aantal werknemers druk heeft ondervonden van hun directies om een dag vakantie te nemen en niet gebruik te maken van een stakingsdag. Het ACOD spreekt  van een "provocatie van de directie", die de cijfers van het aantal stakers kan beïnvloeden. De directie van de NMBS ontkent ten stelligste de aantijgingen van de socialistische bond en zegt dat er op geen enkele manier druk is uitgeoefend.

Voorzorgen voor 24 urenstaking

De staking is dus gisteravond om 22 uur begonnen. Volgens de socialistische vakbond zijn de treinen gisteravond "uitgebold", zodat zo weinig mogelijk reizigers ergens strandden waar ze niet naartoe wilden. Officieel is de staking vanavond om 22 uur voorbij, maar wellicht rijden de eerste treinen pas morgen vroeg opnieuw.

Veel bedrijven hebben personeelsleden, die normaal gezien pendelen, aangeraden om vandaag de bus te nemen of te carpoolen.

Leerlingen die door de treinstaking niet op school zijn geraakt, kunnen, als ze een bewijs kunnen voorleggen, overmacht inroepen. In het vrij onderwijs bekijken de scholen hoe de leerlingen normaal naar school komen om te oordelen of ze al dan niet gewettigd afwezig zijn.

Honderden internationale reizigers gestrand in Brussel-Zuid

Ook de internationale treinen ondervinden hinder door de spoorstaking. De Eurostar of Thalys vertrekken niet vanuit Brussel. Naar Londen en Parijs is er dus geen treinverkeer.

In het station Brussel-Zuid zijn honderden internationale reizigers gestrand door de staking. Ze werden verrast door de spoorstaking. Ze moeten een alternatief kiezen om alsnog op hun bestemming te geraken. Er zijn vervangbussen ingelegd tot in Rijsel. Van daaruit kunnen de reizigers verder sporen. Er zijn ook bussen ingelegd naar Duitsland en Nederland. Reizigers kunnen er ook voor kiezen om hun ticket om te ruilen of terug te laten betalen.