Van den Bossche: "Dit doe je niet als politicus"

Open VLD en SP.A-Groen in Gent noemen de brief die CD&V-lijsttrekker Veli Yüksel geschreven heeft, "onaanvaardbaar". "Dit hoor je niet te doen als politicus", luidt het. Maar CD&V én Yüksel blijven voor beide partijen wel een mogelijke partner na 14 oktober.

"Ik vind het goed dat Veli zich heeft verontschuldigd en beseft dat het een fout was", zegt Freya Van den Bossche, lijstduwer voor SP.A-Groen in Gent, in "Villa Politica". "Ik wil geloven dat hij het met de beste bedoelingen heeft gedaan, maar het is toch iets wat je niet hoort te doen als politicus."

Dat de brief net nu uitkomt, is volgens Van den Bossche geen toeval. "Er is veel zenuwachtigheid aan alle kanten. Het is jammer dat dit in functie van verkiezingen gebruikt wordt, maar het blijft natuurlijk zo dat men beter dit soort brieven niet schrijft, dan kunnen ze ook niet een week voor de verkiezingen door iemand van kwade wil naar buiten gebracht worden."

Heeft de SP.A daar iets mee te maken? "Mijn partij houdt zich daar niet mee bezig. Daniël (burgemeester Daniël Termont van de SP.A, red.) zit zo niet in elkaar", zegt Van den Bossche.

De SP.A-Groen-lijstduwer sluit een samenwerking met CD&V na 14 oktober niet uit, maar haar voorkeurspartner blijft Open VLD, zo maakt ze duidelijk. "Mocht mijn partij samen met Groen aan zet zijn na de verkiezingen, dan nodig ik graag eerst de liberalen uit voor een goed gesprek. Als je 24 jaar goed hebt samengewerkt is dat maar netjes." Een voorakkoord is er niet, wil Van den Bossche wel duidelijk stellen.

Van Rouveroij: "Politiek wordt geschaad"

Sas van Rouveroij (kleine foto), op de voorlaatste plaats op de Gentse Open VLD-lijst, noemt de brief van Yüksel "onaanvaardbaar". "Dit is in strijd met de scheiding der machten en in strijd met een eerlijke procesgang", luidt het. "De politiek wordt hierdoor geschaad." Hij vindt het ook vreemd dat Yüksel het pas na een halve dag had over een fout.

Van Rouveroij wijst erop dat Yüksel sowieso lijsttrekker zal blijven van zijn partij, omdat de lijsten nu eenmaal definitief vastliggen. De Open VLD'er blijft ook bereid tot samenwerking. "De kiezer bepaalt. Wij willen met alle democratische partijen rond de tafel zitten." Hij vraagt wel aan Yüksel om "duidelijk te maken dat dit een fout is die hij nooit meer zal maken".

Filip Watteeuw, voor Groen op de Gentse SP.A-Groen-lijst, bevestigt dat CD&V een mogelijke partner blijft. Maar ook hij veroordeelt de brief. "Politici moeten niet tussenkomen in rechtszaken. Dit is bijzonder pijnlijk." Hij meent eveneens dat de timing geen toeval is. "Maar als je zo'n brief niet schrijft, kan die niet plots opduiken."

lees ook