Vervuiling van Schelde zo goed als opgelost

De vervuiling van de Schelde is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zo goed als opgelost. Alleen in Sint-Denijs-Westrem is er nog wat te weinig zuurstof in het water. Op een week tijd waren er bijna tien ton dode vissen in de Schelde.

Vorige week werd de Schelde getroffen door massale vissterfte door te weinig zuurstof in het water. De zuurstofdaling is wellicht een gevolg van vervuiling.

Wie of wat de vervuiling heeft veroorzaakt, is nog altijd niet duidelijk. De vervuiling zou in Wallonië of Frankrijk zijn ontstaan. Wat wel vaststaat is dat het niet om een chemische lozing gaat, maar om organisch materiaal. Dat kan afkomstig zijn van een bedrijf of van een defect waterstation.

De vissterfte ten gevolge van de vervuiling is massaal. Het kan jaren duren om een dergelijke grote en diverse vispopulatie weer op te bouwen, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij. Maar het herstel van de waterkwaliteit is alvast een goede zaak.

Rond Gent zijn alle sluizen intussen weer opengezet. Vorige week werden de sluizen in Mariakerke en Merelbeke gesloten om het vervuilde water buiten de stad te houden.