Vlaggen uithangen? "Goed, maar dan wel allemaal"

In "Niet tevreden stem terug" hebben de Dilbeekse lijsttrekkers Willy Segers (N-VA) en Karel De Ridder (Groen-SP.A) gedebatteerd over de communautaire problemen in de randgemeente van Brussel. Komt er al dan niet een Vlaamse vlag aan het gemeentehuis?

In Dilbeek hangen er enkel bij officiële feestdagen vlaggen aan het gemeentehuis. De N-VA is vragende partij om het Vlaamse karakter van de gemeente te benadrukken door de Vlaamse Leeuw vaker uit te hangen. Lijsttrekker Willy Segers, huidig schepen, wijst in de richting van burgemeester Stefaan Platteau (LVB/Open VLD).

"Toen ik aangetreden ben als schepen was dat een van mijn actiepunten, die vlaggen uithangen, maar op dit moment is het standpunt van de burgemeester om enkel bij officiële feestdagen te vlaggen. Een aantal mensen in de gemeenteraad vreest dat het communautaire heibel zou veroorzaken", zegt Segers.

"Ik heb niets tegen het uithangen van vlaggen. Maar dan wel allemaal. Ik ben Dilbekenaar, Vlaming, Belg, Europeaan en wereldburger. Er zijn vier vlaggenmasten, van mij mogen ze allemaal uithangen", reageert Karel De Ridder, de lijsttrekker voor Groen-SP.A.

De N-VA wil sterker inzetten op integratie en inburgering. Maar het gaat niet enkel om verfransing, benadrukt Segers. "De ontnederlandsing is meer en meer het gevolg van internationale inwijkelingen, daar moet ook de nodige aandacht aan besteed worden."

Een van de zaken die de N-VA doet is het aanschrijven van handelaars die eentalige publiciteit in de bus stoppen. De Ridder vindt dat op het randje. "Je mag daar niet te ver in gaan. Mensen mogen bijvoorbeeld hun winkel noemen zoals ze willen. We moeten niet overdrijven."

Ook bij de bekende slogan "Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn", die onder meer aan het cultureel centrum hangt, heeft De Ridder zijn bedenkingen. "Ik ben een bewuste Vlaming, maar je moet de mensen niet afschrikken. Die slogan werkt contraproductief", klinkt het. Segers daarentegen ziet geen probleem met de slogan.

lees ook