VS wacht op debat tussen Obama en Romney

Vannacht vindt in de Amerikaanse stad Denver het eerste tv-debat plaats tussen de Democratische president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.
Verspreking verknoeide boodschap van vicepresident Joe Biden.

Het gaat om het eerste van drie tv-debatten tussen beide kandidaten, als je tenminste het debat tussen de "running mates" niet meetelt. Denver is ook niet toevallig, want het ligt in de staat Colorado en dat is een van die staten die alle kanten op kan gaan tijdens de presidentsverkiezingen begin november.

Romney (links) hoopt in die debatten te scoren, want hij staat flink wat achter in zowat alle peilingen. Dat komt deels door de betere conventie van de Democraten, maar ook door een aantal ongelukkige uitspraken van Romney waarin hij de kiezers van Obama schoffeerde.

De Republikeinen hopen nu echter garen te spinnen bij een "gaffe" van Obama's vicepresident Joe Biden. Die zei eerder dat "de middenklasse de voorbije vier jaar (onder Obama dus) was bedolven onder extra belastingen", terwijl hij de periode onder diens Republikeinse voorganger George W. Bush bedoelde.

Een verspreking, maar volgens Romney geeft het Witte Huis nu zelf toe dat het beleid van Obama slecht was. Biden wou net een punt maken van het begrotingsplan van Romney dat de middenklasse extra zou belasten ten voordele van de rijkste inkomens in de VS. Die boodschap is nu evenwel de mist ingegaan.