390 Indiase kinderen dood door hersenontsteking

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn de voorbije maanden al 390 kinderen overleden aan de gevolgen van een hersenontsteking. Nog minstens 200 patiënten worden nog verzorgd.

De eerste gevallen van de ziekte doken begin dit jaar op, maar volgens de lokale autoriteiten brak de ziekte pas echt goed door tijdens het moessonseizoen. Meer dan 2.500 patiënten moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. Vooral de stad Gorakhpur, zo'n 250 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Lucknow, is zwaar getroffen.

In 2005 werd Uttar Pradesh ook al getroffen door de ziekte. Sindsdien was een uitgebreide vaccinatiecampagne gevoerd, maar die is niet waterdicht gebleken. 

Het virus dat encefalitis of hersenontsteking veroorzaakt, wordt overgebracht door vuil water en gedijt in onhygiënische omstandigheden. Uttar Pradesh is de deelstaat met het hoogste bevolkingsaantal van India. Er heerst veel armoede en schoon drinkwater is er niet overal verkrijgbaar.