"Evenwicht tussen economie en ecologie houden"

De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) ontkent dat het stadsbestuur niet genoeg doet aan de luchtvervuiling in Genk-Zuid. In "Niet tevreden stem" terug had inwoonster Ine Indesteege dat probleem aangekaart.
Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk

In Genk klagen de inwoners van Genk-Zuid al jaren over de luchtvervuiling. De uitstoot van de bedrijven zou er verantwoordelijk zijn voor gezondheidsproblemen als astma, longproblemen en een hogere kans op kanker.

Volgens burgemeester Wim Dries heeft het stadsbestuur wel degelijk gewerkt aan oplossingen. "We hebben de afgelopen jaren de uitstoot van zware metalen met 50 procent doen dalen, dankzij de inspanning van alle overheden en de bedrijven. We moeten die lijn voortzetten."

Volgens de lijsttrekker van de linkse PVDA, Harrie Dewitte, zijn er meer maatregelen nodig. "Als we u niet voortdurend bij de les hadden gehouden, was er niets veranderd", verwijt hij burgemeester Dries ook.

Maar waarom de vervuilende bedrijven niet gewoon sluiten? "Die bedrijven voldoen allemaal aan de Vlaamse milieunormen. Dus wij kunnen die bedrijven niet sluiten. Wat we wel doen, is met hen overleggen en zorgen dat de uitstoot vermindert", zegt Dries. "Het is belangrijk om een evenwicht te houden tussen economie en ecologie."

Ook Dewitte ijvert niet meteen voor een sluiting. "Maar er zijn andere oplossingen mogelijk", zegt hij, betere filterinstallaties bijvoorbeeld. De CD&V van Dries heeft in Genk een absolute meerderheid. Als die gebroken wordt, zou dat iets veranderen? "Ik weet niet of het probleem daardoor zou aangepakt worden", reageert Dewitte.

lees ook