"Is het een misdrijf om jong te zijn?"

De regering krijgt uit verschillende hoeken zware kritiek omdat de overlastboetes strenger worden. 14-jarigen riskeren een boete van 175 euro. "Onbegrijpelijk", vinden de jongerenorganisaties.

De regering besliste gisteren om de gemeentelijke administratieve sancties, de GAS-boetes, te verhogen. Tot 350 euro voor volwassenen en tot 175 euro voor minderjarigen, een stijging met 50 euro. Ook opvallend: de leeftijdgrens is verlaagd. Nu kunnen 14-jarigen bestraft worden voor overlast.

Met de GAS-boetes kunnen de gemeentes zelf storend gedrag beboeten, zodat het parket niet meer tussenbeide moet komen. De overlastboetes zijn bedoeld voor zaken als wildplassen, sluikstorten of lawaai. Maar in sommige gemeenten is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om op de rugleuning van bankjes te zitten of om verkleed over straat te lopen.

Vooral dat laatste stoort de jongerenorganisaties. "Gemeenten hebben allemaal hun eigen reglement," klinkt het bij de Chiro. "Die zijn gestoeld op willekeur en subjectieve interpretatie van overlast. En als we op kamp gaan in een andere gemeente, gelden andere reglementen. Hoe kan je verwachten dat 14-jarigen hiermee om kunnen gaan?" Ook de scouts reageerde al boos.

"We staan te springen om gehoord te worden in het debat, maar we krijgen daar de kans niet toe", zegt Benjamin Vandervoort van Chirojeugd Vlaanderen. "Daarnaast stimuleren we jongeren continu om in dialoog te gaan met de buurt. Maar alle mogelijkheden om in debat te gaan worden beknot door subjectieve boetes."

Andere jongerenorganisaties stippen aan dat er vaak GAS-boetes gegeven worden voor geluidsoverlast bij fuiven, terwijl de organisatoren wel in orde zijn met de geluidsreglementering voor die fuiven. "Is het een misdrijf om jong te zijn?"

"Cynisch signaal voor jongeren"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen reageert ook boos. "De wijziging is onbegrijpelijk. Dit is een cynisch signaal van de samenleving aan de jongeren. Van het totale aantal GAS-boetes is 98 procent voor volwassenen. Slechts 2 procent gaat naar jongeren, en toch wordt het bedrag verhoogd en de leeftijd verlaagd."

Niet alleen bij jongeren wordt afwijzend gereageerd op de strengere GAS-reglementen. In verschillende krantencommentaren klinkt zware kritiek vandaag. En ook bij de politie is niet iedereen tevreden. Zo vindt de korpschef van politiezone Hazodi het eveneens een slecht plan.

Meest gelezen