"Niemand neemt bedrijf over zonder financiën te kennen"

In Wielsbeke beroert een door de oppositie bijeengeroepen gemeenteraad de gemoederen. CD&V/N-VA, die de gemeente bestuurt, bleef afwezig op deze "verkiezingsshow", volgens de oppositiepartijen was het de laatste mogelijkheid om de rekeningen van 2011 in handen te kunnen krijgen.

"Wij vragen al maanden om de cijfers van 2011, maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd", zegt Filip Dinneweth van oppositiepartij Wielsbeke Anders. "Die extra gemeenteraad bijeenroepen was voor ons het laatste middel om de cijfers in handen te krijgen, want op zo'n gemeenteraad is het verplicht de gevraagde stukken te tonen."

Volgens Dinneweth is de schuld per inwoner de afgelopen zes jaar fors gestegen en moet de oppositie toch ook weten waar ze aan toe is voor de verkiezingen. "Mochten wij na 14 oktober aan het roer komen van de gemeente, dan moeten we toch weten hoe de financiën ervoor staan? Niemand neemt toch een bedrijf over zonder die financiën te kennen?"

Maar op die gemeenteraad stuurde het kartel CD&V/N-VA zijn kat, waardoor de zitting niet kon plaatsvinden omdat de helft van de raadsleden afwezig was. De oppositie haalde haar slag dus niet thuis.

"Dat dossier over de rekening van 2011 kon niet doorgaan om de eenvoudige reden dat het nog niet af is", klinkt het bij CD&V/N-VA. "Als het klaar is, wordt het onmiddellijk op de gemeenteraad gebracht. Dat is de normale en sinds jaar en dag gebruikelijke gang van zaken. Zo werd de rekening van 2010 ook pas in december 2011 goedgekeurd."

"Deze verkiezingsshow kost 1.500 euro"

Volgens CD&V/N-VA is deze gemeenteraad alleen maar een "verkiezingsshow" van de oppositie, die de belastingbetaler bovendien 1.500 euro kost aan zitpenningen. 

"De zitpenningen van de raadsleden van de fracties van U. en Wielsbeke Anders (de twee oppositiepartijen, red.) moeten immers worden betaald, ook als is de gemeenteraad niet doorgegaan", zegt Filiep De Vos, lijsttrekker van CD&V/N-VA. "De penningen voor de raadsleden van CD&V/N-VA, zo'n 1.600 euro, hoeven niet te worden betaald, want zij bleven afwezig."

"Wij hadden al vóór de gemeenteraad laten weten dat we het geld niet persoonlijk zouden innen", reageert Dinneweth. "Hier is vorige week een ongeluk gebeurd met een hoogtewerker en we waren van plan het geld aan de familie te schenken. Ik vind het dan ook bijzonder jammer dat CD&V/N-VA dit gebruikt om ons te beschuldigen van geldverspilling. En dat terwijl de gemeenteschuld de vorige jaren de hoogte is ingegaan."

lees ook