"We zetten hier de streefcijfers"

In Mechelen vond gisteravond een “debattle” plaats, een initiatief van de organisatie Karuur. De zes kandidaten, van de stadslijst (vld-groen-m+), de SP.A, CD&V, de N-VA en de PVDA, hadden speciale aandacht voor GAS-boetes, veiligheid en “unieke” projecten. Diversiteit speelde een hoofdrol tijdens het debat.

Dat de Vlaamse jeugd ook eens in debat mag gaan met lokale politici, dat moeten ze bij Karuur gedacht hebben toen ze “debattle” in het leven riepen. Eén van de opmerkelijkste “debattles” werd in het Regionaal Open Jeugdcentrum (ROJM) in Mechelen gehouden.

De zes politici met dienst waren Jamel Ibrahimi (CD&V), Dirk Tuypens (PVDA), Kristof Calvo (vld-groen-m+), Rahma Aoueriaghel (N-VA) en Ali Salmi (SP.A-onafhankelijk). De actuele jongerenthema’s diversiteit, discriminatie en veiligheid domineerden het debat. Politieke steekspelletje of insinuaties over mogelijke voorakkoorden waren er niet te bespeuren.

Rappel? “Wij zetten streefcijfers”

“Hebben jullie het rappel van de organisatie “Hand in hand tegen racisme” ondertekend?”, is de eerste vraag die de panelleden, enigszins onverwacht, voorgeschoteld krijgen van moderator Tjhoi Ng Sauw. Kristof Calvo (Groen), lijstduwer van de stadslijst vld-groen-m+, vertaalt de vraag naar het programma van zijn lijst. “U kan kijken in ons programma, wij hebben de punten van het rappel daarin opgenomen”, fijntjes vermeldt hij dat het programma 288 concrete punten bevat.

“In het rappel staan zeer terechte eisen. Wij onderschrijven dat dus volledig”, zegt Dirk Tuypens, het kopstuk van de PVDA in Mechelen. Rahma Aoueriaghel (foto links) staat op de elfde plaats van de Mechelse N-VA-lijst. Over het rappel van “Hand in hand tegen racisme” is ze heel kort: “Ik ga dit zeker bespreken met de partij.”

Als onafhankelijk schepen van onder meer Preventie en Diversiteit, is Ali Salmi minder terughoudend. “Ik ben daar al twaalf jaar mee bezig”, steekt hij van wal. “Wij zetten hier de streefcijfers.”

NERO en/of GAS?

Veiligheid is een niet te versmaden thema in de Dijlestad. “Mechelen is veiliger geworden dankzij camera’s en GAS-boetes”, is een stelling die de strijd een beetje doet opflakkeren bij de debatleden. Jamel Ibrahimi, 21e plaats op de CD&V-lijst en woordvoerder van de moskee in de Generaal De Ceuninckstraat, zegt dat de GAS-sancties “misbruikt” worden. “Ik wil meer inzetten op preventie”, klinkt het.

N-VA-kandidate Aoueriaghel vindt dat Mechelen niet veiliger geworden is. “Integendeel”, zegt ze, “we moeten het probleem aanpakken, beter genezen dan voor…komen”, waarna ze zich corrigeert: “Beter voorkomen dan genezen, uiteraard.” Het jonge publiek kan er om lachen.

Ibrahimi en Aoueriaghel vinden gehoor bij Tuypens (foto links). “Ik ben geen voorstander van dit GAS-boetessysteem”, aldus de PVDA-lijsttrekker. “Het gebeurt nog te vaak met een zekere willekeur, in de ene gemeente worden ze wel toegepast en in de andere dan weer niet.”

Volgens Calvo biedt het NERO-project (Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast) een degelijk, Mechels alternatief voor de GAS-boetes. “Het geeft zowel de ouders als de jongere de kans om een ander traject te kiezen en zo de jongere van dichtbij op te volgen.” Het NERO-project van de stad Mechelen werd al bekroond met de Belgische Prijs voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie.

Gestolen auto, populistisch verhaal

Schepen Salmi (foto links) windt er ook nu minder doekjes om: “Ons beleid is het beste in België.” Volgens de onafhankelijke, die op plaats drie van de SP.A-lijst staat, moet er met de inwoners gepraat worden. “Veiligheid is een sociaal beleid, iedereen moet zich veilig voelen.”

“Maar waarom in veiligheidscamera’s investeren als die niet werken?”, stelt Ibrahimi (CD&V), die het voorbeeld aanhaalt van een gestolen auto in de Sint-Katelijnestraat. “Een auto die geparkeerd stond onder een veiligheidscamera en waar de politie van beweert geen beelden van te hebben.”

Calvo reageert scherp: “Populistische verhalen helpen onze stad niet verder.” De jonge Groen-politicus benadrukt dat een bestuur “niet kan beloven dat er nooit een camera in de stad stuk zal zijn”.

“Bestuur legt algemene gedragscode op voor de stad”

De stelling “ouders moeten een boete krijgen als hun kinderen spijbelen” krijgt een volmondige “ja” als antwoord van Aoueriaghel. “De N-VA vindt dat ouders nu eenmaal verantwoordelijk zijn voor hun kind, ook als ze het huis verlaten en naar de school trekken.”

“Meer inzetten op ouderverantwoordelijkheid is een goede zaak, maar de stadslijst stelt ook “brede scholen” voor”, zegt Calvo (foto links). “Dat zijn scholen die ook voor en na de uren ontmoetingsprojecten zijn voor bijvoorbeeld sport en huiswerkbegeleiding.”

Tuypens van zijn kant is niet mild voor het idee van de stadslijst. “Het is natuurlijk een voorstel van Bart Somers”, zucht hij. “Het bestuur probeert een algemene gedragscode op te leggen voor de stad.”

“Jongeren mogen nog jong zijn”

Tussendoor krijgen de panelleden verschillende vragen uit het publiek te verwerken. Daaruit blijkt vooral dat de aanwezige jongeren op gespannen voet leven met de lokale politie. Die treedt volgens hen “te streng” op. De oppositieleden kunnen zich vinden in de conclusie. Salmi zegt echter in “constant” overleg te staan met de korpschef en regelmatig de ergernis van de jongeren te ventileren.

Of de N-VA en de PVDA een alternatief hebben voor spijbelgedrag en het NERO-systeem is niet duidelijk. Aoueriaghel houdt het namens de N-VA op “iemand heeft rechten, maar ook plichten”. Tuypens wil dat het op “een minder dwangmatige manier” gebeurt. “We mogen desondanks niet vergeten te zeggen dat jongeren nog jong mogen zijn”, besluit Ibrahimi.

De aanwezige jongeren werden vervolgens aangemaand om “wijs” te stemmen en het debat in het ROJM voort te zetten “met een drankje”.

Maarten Verdoodt

lees ook