"Zijn de provinciale verkiezingen afgelast?"

In Limburg stelt PVDA+ het gebrek aan verkiezingsborden voor de provincieraads-verkiezingen aan de kaak. De partij, die lokaal niet overal deelneemt, maar voor de provincieraads-verkiezingen wel, vindt dat ze op die manier geen eerlijke kans krijgt om haar deelname kenbaar te maken.
Dat PVDA+ ook in Hasselt geen plaatsje krijgt, moet blijken uit deze foto.

Volgens PVDA+ staan er in 9 op de 10 gemeenten enkel borden voor de gemeenteraadsverkiezingen en niet voor de provincieraadsverkiezingen. "Is de provincie als bestuursniveau dan afgeschaft in Limburg? Ik denk het niet", merkt Stany Nimmegeers, lijstttrekker voor district Genk en voorzitter provinciale werking Limburg, op.

PVDA+ neemt niet in alle gemeenten deel, maar krijgt dus naar eigen zeggen in de meeste gemeenten ook geen plaatsje om haar affiches voor de provincieraadsverkiezingen op te hangen. "Dit is fundamenteel ondemocratisch. In Antwerpen heeft de rechter aangegeven dat een partij die haar deelname niet kan kenbaar maken met borden eigenlijk geen eerlijke kans krijgt, en dat deze situatie dus ongrondwettelijk is", klinkt het bij PVDA+.

"Wij vragen dat de gemeentebesturen ook borden voorzien voor de provincieraadsverkiezingen. Desnoods moet de provincie in elke gemeente een dergelijk bord financieren. De provincie maakt veel werk om haar bestuursniveau te behouden, dan zou het logisch zijn als dit alsnog wordt rechtgezet." PVDA+ zal hierover ook uitleg vragen aan de Limburgse gouverneur Herman Reynders.

lees ook