Belofte maakt schuld in Izegem

De vragende partij is aan haar sluitstuk toe. Nu de lijsttrekkers op de populairste voorstellen hebben gereageerd, is het tijd voor beloften. Onze redactie vroeg alle lijsttrekkers om zich te engageren en aan drie van de tien meest gesteunde voorstellen een belofte te koppelen. Wat is de Vlaming immers met standpunten die later niet nageleefd worden?

Dat moeten ook de inwoners van Izegem gedacht hebben. Zij maakten massaal gebruik van onze mogelijkheid om de lokale politici aan hun woord te houden. Omdat wij van het principe “belofte maakt schuld” zijn en Vlamingen niet enkel woorden maar ook daden verwachten, kunnen burgers immers een stem uitbrengen om een lijsttrekker aan zijn belofte te houden. En dat is precies wat de Izegemnaren gedaan hebben.

In de top tien van meest gesteunde beloften in Vlaanderen gaat Izegem met de eerste drie plaatsen lopen. Het is dus duidelijk dat de inwoners van Izegem willen dat hun politici de daad bij het woord voegen. En dat geldt niet het minst voor Frank Duhamel, lijsttrekker voor het kartel Groen – SP.A. Met 126 stemmen op zijn beloften wordt het voor hem na veertien oktober wel erg moeilijk om zijn woord te breken.

Wat leeft er?

Maar wat houden de populaire beloften van de Izegemse politici nu eigenlijk in? En wat willen de Izegemnaren zo graag verwezenlijkt zien? Opvallend is alvast dat de inwoners van Izegem wakker liggen van meer inspraak bij openbare werken, minder leegstand en stadstuintjes die de sociale cohesie kunnen bevorderen.

Dat de inwoners zich wat deze thema’s betreft, kunnen vinden in de visie van SP.A – Groen blijkt uit het feit dat de beloften van Frank Duhamel op ons forum het meest steun vinden. Zijn kritische vraag of het wel nodig is om de bevolking bij elke stap in de stadsontwikkeling te bevragen en zijn belofte om de handel in Izegem te promoten door onder andere een parkeertoren met 400 plaatsen, halen het ruimschoots van de beloften van andere lijsttrekkers.

Ine De Smet

lees ook