Blijft huidige meerderheid aan de macht in Gavere?

De kiezers in Gavere kunnen de politieke kaarten grondig herschikken. Behoudt Hugo Leroy (Open VLD-VOG) de burgemeesterssjerp? Kan de huidige meerderheid aan de macht blijven nu verschillende schepenen van kamp zijn gewisseld?

Schepenen Karel Hubau, Nadine De Stercke en Willy Benoot verlieten Open VLD-VOG en kozen voor een nieuw kartel Gavere durft/N-VA. Lijsttrekker Karel Hubau gaat de strijd aan met Hugo Leroy om de burgemeesterssjerp. Met het kartel hopen de schepenen deel te gaan uitmaken van de nieuwe beleidsploeg. Ze mikken op minstens 6 van de 12 zetels van Open VLD-VOG.

CD&V-lijsttrekker Dirk Martens wil zijn partij na 36 jaar in de oppositie terug de meerderheid binnenloodsen. Veel hangt af van hoeveel zetels Open VLD-VOG uit de brand kan slepen op 14 oktober. Ook het succes van SP.A-Groen zal veel bepalen. Als lijsttrekker Willy Van Hove terug enkele zetels kan binnenhalen, kan zijn lijst tot een ruime meerderheid toetreden.

Het kartel is niet meer

Oppositiepartij De Brug ligt op de loer. In 2006 haalde de partij (toen nog in kartel met CD&V) zeven zetels. Niet lang na de verkiezingen viel het kartel uiteen en vormden beide partijen een aparte fractie in de gemeenteraad. Met Marleen De Paepe pakt De Brug als enige partij uit met een vrouw aan het hoofd. Stichter Oskar Bousard duwt de lijst en hoopt minstens 6 zetels te halen.

Het Vlaams Belang is de zesde partij in Gavere. Lijsttrekker Hugo Vandewalle zal het niet gemakkelijk hebben om de huidige zetel te behouden.

Zorgen nieuwe gezichten voor verrassingen?

Open VLD-VOG voerde recent een verjonging door. Op de tweede plaats staat Tanja Eeckhout. Zij had al eerder een zitje in de gemeenteraad maar stapte eruit halverwege de voorbije legislatuur omwille van privéredenen. Bij de andere vrouwelijke kandidaten valt Caroline Decabooter op. Zij is de dochter van wijlen flandrien Arthur Decabooter. Gilles Van Hende is de jongste kandidaat op de lijst.

Gavere durft/N-VA telt naast de 3 overgelopen schepenen en 1 gemeenteraadslid vooral nieuwe gezichten. De jongste kandidaten zijn Heike De Maerteleire en Ankie D’Hollander. CD&V heeft de Gaverse benjamin binnengehaald: met zijn achttien lentes is Victor Geirnaert meteen ook de jongste kandidaat in Oost-Vlaanderen. Samen met Steffi Beyaert en Sylvie De Paepe (bekend van haar deelname aan het programma “Voorbij de grens”) symboliseert hij de verjonging bij CD&V. Gemeenteraadslid Carlo Vande Walle duwt de lijst.

Op de lijst SP.A-Groen zijn de 3 lijstduwers groene kandidaten: Michel De Wilde, Nele Melkebeke en gemeenteraadslid Jef Vermaere.

Pierre Penninck
 

lees ook