Bourgeois vraagt rapport over brieven Kraainem

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft de gouverneur van Vlaams-Brabant een rapport gevraagd over het versturen van Franstalige oproepingsbrieven in de faciliteitengemeente Kraainem.

De niet-benoemde burgemeester van Kraainem, Véronique Caprasse (kleine foto), zei enkele dagen geleden dat de gemeente Kraainem oproepingsbrieven heeft verstuurd volgens de taalrol van de inwoners. Dat druist in tegen de omzendbrief-Peeters, die weliswaar door de Franstaligen wordt betwist.

Bovendien mag een gemeente ook geen gebruik maken van de gecodeerde "taalcodes" in het Rijksregister. Dat is, zegt Bourgeois (foto boven), in strijd met de privacywetgeving.

Minister Bourgeois heeft de gouverneur om een rapport gevraagd "met opgave van alle onregelmatigheden en wie daarbij betrokken is" en vraagt hem ook om advies over mogelijke sancties."Uiteraard zullen alle elementen die ertoe doen en die belangrijk zijn in een benoemingsdossier dat mij zou worden voorgelegd", aldus de minister.

Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem was tevreden dat de minister "eindelijk de piste van het openen van een tuchtdossier" volgt.

lees ook