De Haan staat voor "boeiendste verkiezingen ooit"

Het worden spannende dagen voor de politici in De Haan, want niemand durft zich wagen aan een pronostiek. Het politieke landschap ziet er dan ook helemaal anders uit dan bij de vorige verkiezingen. Er wordt vooral uitgekeken naar het resultaat van Bewust 12, de lijst met een aantal schepenen die zich heeft afgescheurd van de Lijst Burgemeester.

Huidig burgemeester Christine Beirens zag haar LB (Lijst Burgemeester) fel afslanken toen enkele maanden geleden een groot aantal mensen, waaronder drie huidige schepenen aankondigden afzonderlijk een lijst in te dienen.

Deze keert dient LB een lijst in, met Samen en N-VA, zeg maar de twee lijsten van schepen Wilfried Vandaele die Christine Beirens wel trouw bleef. Ook OCMW-voorzitter Andrée Flahaut blijft op post als lijstduwer. Het wordt uitkijken voor Beirens die bij de vorige verkiezingen als lijsttrekker al minder stemmen haalde dan de tweede kandidaat Marleen Schillewaert-Vercruyce. Deze laatste stapte over naar Bewust 12.

Geitenboer

DaZ, de partij waar CD&V'ers Stefaan Beirens in 2006 nog lijsttrekker was komt niet meer op. Beirens is verhuisd naar het buitenland en een aantal CD&V'ers hebben nu een kartel gevormd met SP.A. Jonathan Devuyst is lijsttrekker en hij was de vorige keer goed voor 239 voorkeurstemmen. Afwachten of het kartel aanslaat bij de kiezer.

Ook Groen dingt deze keer naar de gunst van de Haanse kiezer, zij het met een onvolledige lijst (15 kandidaten). Op kop staat Carla Knockaert, uitbaatster van een gekende B&B. De lijst wordt geduwd door de gekendste bio- en geitenboer uit Vlaanderen Renaat Devreese. Ook hier is het koffiedik kijken wat het resultaat zal zijn van Groen.

Piratenpartij

Het wordt voor Vlaams Belang in De Haan, net als in vele andere gemeenten trouwens lastig om alle zetels te behouden. In De Haan haalde de partij in 2006 1 zetel met lijsttrekker Patrick Meyns. Hij haalde toen 156 voorkeurstemmen en is ook deze keer lijsttrekker

Een nieuwe partij die met 6 kandidaten opkomt in de Haan is de Piratenpartij met als lijsttrekker René Van Nuffel. Hij was vorige maal lijsttrekker op de lijst NU-Jenny Van Hecke en haalde 233 voorkeurstemmen goed, voor 1 zitje in de gemeenteraad.

Dé uitdager

De grote nieuwkomer, zij het met heel wat gekende namen in het politiek landschap in De Haan is Bewust 12. Lijsttrekker is schepen Peter Breemersch en op de lijst staan verder nog de schepenen Marleen De Soete, Paul Meyers en Marleen Schillewaert Vercruyce die de lijst duwt.

Ook Rudi Catrysse die in deze legislatuur drie jaar schepen was en zoon van voormalig burgemeester Ivan Catrysse staat op de lijst. Dit wordt zonder twijfel de grote uitdager voor de lijst van burgemeester Christine Beirens.

Tom Impens

lees ook