Dino ontdekt die "leuk huisdier" zou zijn

Onderzoekers hebben een van de kleinste gekende dinosaurussen beschreven, "een kruising van een vogel, een vampier en een stekelvarken".

De Pegomastax africanus moet een van de kleinste dino's geweest zijn die ooit heeft geleefd. Door die kleine gestalte zou de soort redelijk verspreid over de planeet geleefd hebben.

Fossielen van verwante, plantenetende dino's met hoektanden waren al ontdekt en beschreven in Groot-Brittannië en China. Bijna vijftig jaar geleden is deze ondersoort van de heterodontosaurus als fossiel ontdekt in een rots in Zuid-Afrika. Onderzoeker Paul Sereno van de universiteit van Chicago heeft de soort nu pas beschreven. "Sorry dat het zo lang heeft geduurd", zei hij bij de voorstelling van zijn resultaten. "Ik ben er beschaamd over."

De Pegomastax africanus ("dikke kaak van Afrika") was niet groter dan een kat. "Het zou een leuk huisdier geweest zijn." Het dier heeft wel scherpe hoektanden, wat bizar is voor een herbivoor. Daarom vermoeden sommigen dat het dier "af en toe toch wat vlees at".

Ook heeft de kleine dino een skelet dat op dat van een papegaai lijkt en vreemde stekels. "Het is dus een kruising van een vogel, een stekelvarken en een vampier", zegt Sereno.