Duitse energiereus sluit gascentrale Vilvoorde

De Duitse energiereus E.ON legt op 1 januari 2014 zijn gasgestookte elektriciteitscentrale langs het kanaal Brussel-Willebroek stil. Volgens het moederbedrijf gebeurt dat wegens een gebrek aan rendement. De aankondiging komt op een slecht moment want ook de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 liggen stil.

Eerder kondigde ook Electrabel al aan dat het enkele Belgische centrales gaat sluiten. Volgens de stroomproducenten zijn Belgische gascentrales, ondanks de dreigende stroomonderbrekingen, niet rendabel.

Volgens De Tijd zou de productiedochter van E.ON, E.ON Generation Belgium, in 2010 zo'n 33 miljoen euro verlies gemaakt hebben. Vorig jaar bedroeg het verlies 11 miljoen euro.

E.ON benadrukt dat de sluiting van de gascentrale in Vilvoorde niet definitief is en dat het "mogelijkheden ziet om de centrale op middellange termijn weer in te zetten". Een concrete datum voor die mogelijke heropstart is er niet.

Volgens elektriciteitsnetwerkbeheerder Elia kan de sluiting van de gascentrale mogelijk problemen opleveren, zeker nu ook de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 wegens vermeende scheurtjes stilliggen. Maar volgens Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zal de centrale E.ON indien nodig zelfs verplicht worden opengehouden.