Grote Joodse kunstcollectie komt naar België

De Universiteit Antwerpen, het museum Kazerne Dossin in Mechelen en het Joods Museum van België hebben elk een deel van een grote Joodse kunstcollectie gekregen. De stukken behoorden toe aan de Duitse familie Lammel.
Het vernieuwde museumplein aan de Dossinkazerne in Mechelen.

Het Duitse koppel Manfred en Christel Lammel heeft sinds de jaren 70 een heuse verzameling Joodse kunstwerken aangelegd. Het gaat om onder meer boeken, affiches, schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken, allemaal uitingen van de Joodse cultuur, taal en geschiedenis.

Wegens hun hoge leeftijd, zocht het koppel een overnemer voor de collectie. De Joodse kunstwerken zijn nu in handen van de Universiteit Antwerpen, het museum Kazerne Dossin in Mechelen en het Joods Museum van België.

Volgens Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen, was de universiteit meteen geïnteresseerd in de collectie. "In functie van de grote Joodse gemeenschap in Antwerpen en het bestaan van een Instituut voor Joodse studies aan onze universiteit, waren we meteen overtuigd om een deel over te nemen", klinkt het.

De Universiteit Antwerpen, het museum Kazerne Dossin en het Joods Museum van België organiseren in de toekomst een gezamenlijke activiteit rond de collectie-Lammel.