Jordaanse koning Abdullah II heeft parlement ontbonden

De Jordaanse koning Abdullah II heeft het parlement ontbonden en wil vervroegde verkiezingen. Het Jordaanse parlement ligt al een tijd onder vuur. Het wordt beschuldigd van corruptie, en de parlementsleden zouden zich gedragen als marionetten van de regering.

Koning Abdullah II had al eerder gezegd dat hij nog dit jaar verkiezingen wil, maar een datum is er nog niet.

De Moslimbroeders en andere oppositiepartijen zeggen dat ze door het Jordaanse kiessysteem benadeeld zijn. In juli stapte Jordanië over naar een nieuwe kieswet, maar die slaagt er volgens hen niet in om het kiessysteem te veranderen dat lange tijd aanhangers van het regime bevoordeelde ten koste van andere politieke groepen.

De oppositiepartijen nemen het ook niet dat de koning op eigen initiatief de premier benoemt en het parlement naar huis kan sturen.