M HKA viert 25e verjaardag met 5 kunstenaars

Het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA) viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Vanaf morgen loopt er een expo met werk van 5 avant-gardekunstenaars die in de jaren 70 hun tijd ver vooruit waren.

Het gaat om werk van Guillaume Bijl, Paul De Vree, Gordon Matta-Clark, Antoni Muntadas en Orlan. "25 jaar heeft een gemeenschap gezegd: we gaan proberen om niet te vergeten", zegt directeur Bart De Baere. "We gaan proberen een beeld te maken dat we meepakken. Daarom zeggen we: we tonen 5 tentoonstellingen van kunstenaars die we niet mogen vergeten."

Een van die vijf  is Orlan. Deze Franse kunstenares zet haar eigen lichaam in om kunst te maken. Ze gebruikt het bijvoorbeeld om gebouwen te meten voor haar project "Mesurages" (foto). Zo mat ze bijvoorbeeld het Guggenheim Museum in New York al op en nu dus ook het M HKA.

Begin jaren 90 gebruikte ze ook plastische chirurgie als kunstvorm. "Ik ben de eerste artieste die plastische chirurgie gebruikt om die uit zijn context te halen en er iets heel anders mee te doen. Ik liet twee bultjes op mijn slapen inplanten. Het zijn siliconen die normaal gebruikt worden op de jukbeenderen. Ik heb ze verplaatst en dat verandert alles.

De "verjaardagsexpo" in het M HKA loopt tot 20 januari 2013.