Maakt kartel einde aan 24 jaar CD&V-SP.A-bestuur?

Wil de Lummense kiezer verandering? Speelt daarbij het nieuwe kartel van de N-VA, Lumineus Lummen en Open VLD de rol van breekijzer voor het 24 jaar lange bestuur van CD&V met de SP.A? Dat zijn de hamvragen voor de stembusgang in de “klaverblad”-gemeente.

In Lummen zwaaien CD&V en de SP.A al vier legislaturen op rij de plak. De vraag van de Lummense kiezer naar verandering bleek al zes jaar geleden, toen de traditionele partijen werden teruggefloten. Bij die verkiezingen had CD&V nochtans al de kaart van de verandering getrokken. Voormalig burgemeester Roger Renders zette een stap opzij. De lijst werd voor het eerst aangevoerd door Luc Wouters, terwijl Renders van op de laatste plaats zijn partij ondersteunde.

Ondanks een persoonlijk succes met 1918 voorkeurstemmen voor Luc Wouters, leed CD&V toch verlies. De partij moest bijna acht procent prijsgeven. Ze was niet de enige. Ook de andere traditionele partijen gingen in het rood: de SP.A en Open VLD(-Vivant) moesten elk een zetel afgeven.

Een zitje werd in de wacht gesleept door Vlaams Belang, dat toen voor het eerst een lijst indiende in Lummen. Lumineus Lummen, een kartel met onder meer ex-VU-leden, palmde de andere vier zetels in. CD&V en SP.A sloegen opnieuw de handen in elkaar en vormden zo een ruime meerderheid met 16 van de 23 zetels. Die ruime meerderheid kwam in de loop van de legislatuur niet in gevaar.

Afscheid boegbeelden

CD&V trekt nu dus opnieuw met Luc Wouters als boegbeeld naar de verkiezingen. De CD&V-lijst kent wel een aderlating ten opzichte van 2006. Schepen Josée Theunis was zes jaar geleden met 583 voorkeurstemmen nog goed voor het vierde beste resultaat van CD&V. Nu doet hij geen gooi meer naar de stem van de Lummense kiezer.

Coalitiepartner de SP.A gaat met een nieuwe gezicht naar de verkiezingen. Boegbeeld Armand Busselen zet na achttien jaar op rij als eerste schepen een stap opzij. Met 955 voorkeurstemmen behaalde hij in 2006 nog het op twee na beste resultaat over alle partijen heen. OCMW-voorzitster Birgitt Carlier zal zich nu als lijstaanvoerder en nieuwe gezicht van de partij moeten bewijzen.

De SP.A doet het deze keer niet alleen maar wel in kartel met Groen. Het is een huwelijk tegen heug en meug. De Lummense groenen wilden aanvankelijk op eigen houtje naar de kiezer maar net als op vele andere plaatsen werd Groen in de handen van rood gedreven.

Kleerscheuren

De oppositiepartijen zijn de legislatuur niet zonder kleerscheuren doorgekomen. Open VLD slaagde er niet in potten te breken. Lumineus Lummen probeerde de meerderheid wel stokken in de wielen te steken maar werd daarbij ook teruggefloten. Met de overstap van Peter Grommen naar de SP.A ziet de partij nu ook een kopstuk vertrekken.

De resterende drie leden van Lumineus Lummen en de twee Open VLD’ers zien een zelfstandige stap naar de kiezer niet zitten en hangen hun wagentje aan de trein van de N-VA. Die partij presenteert zich voor het eerst aan de Lummense kiezer. De drie partijen worden netjes over de eerste drie plaatsen verdeeld, al bepaalt de N-VA met Rita Moors wel de richting. Zij zal zich als politieke debutante meteen moeten waarmaken. Michel Vanhoyland van Lumineus Lummen staat op de tweede plaats en de derde plaats is voor An Goijens van Open VLD.

Kim Geybels

Voor André Camps ziet het er niet goed uit. In 2006 was hij de enige verkozene van het Vlaams Belang. Begin dit jaar keerde hij de partij de rug toe om als onafhankelijke te gaan zitten. Nu verschijnt hij op de nieuwe lijst Correct!, een initiatief van Jos De Klerk.

En dan nog dit. In 2006 stond op de lijst van Lumineus Lummen ook ene Kim Geybels. Als nobele onbekende sleepte ze toen slechts 209 voorkeurstemmen in de wacht. De perikelen die ze op het nationale niveau meemaakte, zijn intussen bekend. Ook in de aanloop naar deze kiesstrijd circuleerde even haar naam maar uiteindelijk paste ze zelf voor de strijd.

Luk Weyens

lees ook