Nieuwe meerderheid na 24 jaar CD&V?

CD&V had de voorbije zes jaar een absolute meerderheid in de gemeenteraad van 18 zetels op 27. Burgemeester Guy Van Hirtum wil dat zo houden, maar krijgt af te rekenen met de N-VA van KVC Westerlo-manager Herman Wynants. Ook het nieuwe politieke project Positief Westerlo gaat voor beleidsdeelname.

De voorbije 24 jaar was CD&V alleenheerser in het politieke landschap van Westerlo. Met burgemeester Guy Van Hirtum als lijsttrekker wil de partij haar absolute meerderheid ook de komende zes jaar behouden. Ze moet dat wel doen zonder de twee uittredende schepenen Maurice Van Hemelen en Roger Vrindts. Zij blikken terug op een mooie politieke carrière maar willen nu jongeren een kans geven.

Zo krijgt de 27-jarige Evelien Belmans de tweede plaats toebedeeld. Ze is nieuw op de lijst. Ten opzichte van zes jaar geleden staan er maar liefst tien nieuwe kandidaten op de lijst. Acht van hen deden nooit eerder mee aan verkiezingen. “Na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober willen we graag blijven verder werken aan onze veilige en mooie woon- en werkomgeving”, zegt lijsttrekker Guy Van Hirtum. “Dit willen we doen met een enthousiaste en sterk vernieuwde ploeg die kan rekenen op vele jaren bestuurservaring en inzet van de uittredende mandatarissen.”

Voetbalmanager trekt N-VA lijst

Of CD&V de absolute meerderheid kan behouden zal grotendeels afhangen van het resultaat van de N-VA. In Westerlo dient de partij voor het eerst een lijst in. Lijsttrekker is Herman Wijnants, manager van voetbalclub KVC Westerlo. “Het is onze ambitie om ons programma te verwezenlijken. Dit wil zeggen dat de N-VA Westerlo klaar is om deel uit te maken van het volgende gemeentebestuur. Dit doen we met bekwame en ervaren kandidaten.” Volgens Wijnants is Westerlo toe aan verandering. “De gemeente wordt al 24 jaar door dezelfde mensen bestuurd. Het wordt hoog tijd dat er een frisse wind waait door het gemeentehuis.”

“Nationale verschillen ondergeschikt aan hoger doel”

Ook het politieke project Positief Westerlo is klaar om deel te gaan uitmaken van het beleid. Positief Westerlo is het samengaan van Open VLD, de SP.A en enkele onafhankelijken. Lijsttrekker is het liberale gemeenteraadslid Frans De Cock. “Positief Westerlo is een zuiver gemeenteproject, waarbij twee partijen hun nationale verschillen ondergeschikt maken aan een hoger doel: onze gemeente een modern en vernieuwend beleid geven. Dit doen we met bekwame, ervaren maar ook jonge kandidaten, die de gemeente door en door kennen. Hoog tijd dat er verandering komt. Daarvoor staan wij garant.”

Ambitieus Groen

Groen trekt op 14 oktober met Marc Van den Bruel als lijsttrekker naar de kiezer. Assunta Geens, die CD&V de voorbije legislatuur verliet, staat op plaats drie. De partij heeft momenteel maar één gemeenteraadslid maar wil na de verkiezingen vijf zitjes bemachtigen in de gemeenteraad. “We moeten ambitieus zijn als we de huidige CD&V-meerderheid willen breken,” aldus lijsttrekker Van den Bruel.

Vlaams Belang heeft in Westerlo een beperkte kieslijst met elf kandidaten. Fik Voorspoels trekt de lijst.

Jef Van Nooten

lees ook