Ochtendspits is compleet in de soep gedraaid

Het was vanmorgen uitzonderlijk druk op de wegen. Op het hoogtepunt van de ochtendspits tussen 8.30 en 9 uur stond er meer dan 400 kilometer file. En dat kwam niet alleen door het slechte weer. Op dit ogenblik is er enkel nog hinder op de E40 richting kust. Een vrachtwagen reed er in Oostkamp tegen een stootkussen.
Onze collega stond stil op de E40 in Affligem, maar is intussen op het werk geraakt.

"De situatie was lichtelijk rampzalig", zegt Bart Suy van de VRT-verkeersredactie. Om 7 uur was er al 120 kilometer file op de wegen, om 8.30 uur ging het richting de 400 kilometer, om af te klokken op 408 kilometer even later.

Daar zijn verschillende verklaringen voor, in de eerste plaats is het regenweer de boosdoener. Daarnaast is het de dag na een treinstaking altijd drukker op de weg en bovendien is donderdag een van de drukste verkeersdagen in de week.

Enkele ongevallen op cruciale plaatsen in het wegennet gooiden nog meer roet in het eten. Een van de zwartste punten was Gent. Een ongeval op de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde rond 7.30 uur veroorzaakte veel hinder, zowel op de E40 als de R4. Het verkeer op de E40 kon maar over een rijstrook. Bij de kop-staartaanrijding waren een vrachtwagen, bestelwagen en drie auto's betrokken. Een iemand raakte lichtgewond. Enkele voertuigen belandden in de middenberm. Het duurde tot 10 uur vooraleer de weg weer was vrijgemaakt.

Vlak bij de plaats waar je van de E19 de Ring van Brussel op moet, gebeurde er een ongeval met twee vrachtwagens en een auto. Op de A12 was er een ongeval ter hoogte van Aartselaar, net als op de E40 in Ternat. Op het Leonardkruispunt veroorzaakte een defecte vrachtwagen veel verkeershinder.

Rond het middaguur was de ergste hinder van de baan. Behalve op de E40 richting kust. Vlak voorbij de afrit Oostkamp reed een vrachtwagen in op een stootkussen. De chauffeur van de vrachtwagen raakte daarbij zwaargewond. De E40 was na het ongeluk een tijdje afgesloten voor het verkeer.