Opgepakte douanier deel van grote bende

In het onderzoek naar een Antwerpse douanier die betrokken zou zijn bij cocaïnesmokkel, zijn nu al twaalf mensen opgepakt. Negen van hen zijn al aangehouden. Volgens het gerecht gaat het om een belangrijke bende.

De 31-jarige douanier ontkent dat hij de bende zou hebben geholpen, maar na huiszoekingen is gebleken dat de man in ieder geval niet alleen van een douaniersloon leefde. "Wat wij tijdens de huiszoekingen zagen waren exorbitante luxeproducten, zoals verschillende horloges van 20.000 dollar en dure wagens", zegt Stanny De Vlieger van de gerechtelijke politie.

"De twaalf verdachten kunnen grofweg in twee categorieën worden opgedeeld", zegt parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. "Enerzijds de douanier, zijn vriendin en nog een kompaan, anderzijds de mensen die we ervan verdenken een beroep te hebben gedaan op de douanier om cocaïne in te voeren."

De bende ging professioneel te werk. "Ze hadden hesjes van de politie en de douane, professionele walkie-talkies en materiaal om onze eigen politiefrequentie te verstoren. Bij de huiszoekingen hebben we versterkte deuren op een mechanische manier moeten inbeuken", zegt De Vlieger. Er werden ook vuurwapens met geluidsdempers en kogelwerende vesten gevonden.

Met het oprollen van de bende is een grote slag toegebracht aan de cocaïnesmokkel in de haven van Antwerpen, al is het nog niet duidelijk hoeveel cocaïne door de handen van de bende ging.

Door de goede samenwerking tussen gerecht, politie en douane is dit jaar al 12 ton cocaïne in beslag genomen in de haven, dat is nog meer dan het record van vorig jaar. Er zijn ook 130 mensen gearresteerd waarvan vermoed wordt dat ze bij de smokkel betrokken zijn.