Politieke versnippering in Middelkerke

De lokale verkiezingen in Middelkerke worden de spannendste van de jongste decennia. Sterkhouders CD&V en Open VLD pakken allebei uit met een nieuwe lijstrekker en voor het eerst hebben de N-VA en Lijst Dedecker een eigen lijst ingediend. Momenteel is Open VLD de grootste partij. Samen met Progressief Kartel vormde ze de voorbije zes jaar de meerderheid.

De nieuwe lijsttrekker van Open VLD is Janna Rommel-Opstaele. Zes jaar geleden lag het voor de hand dat zij de burgemeesterssjerp zou omgorden. Als tweede op de lijst haalde ze 223 voorkeurstemmen meer dan toenmalig lijsttrekker en burgemeester Michel Landuyt. In ruil voor de titel van burgemeester kreeg zo zowat alle belangrijke bevoegdheden als eerste schepen.

Deze keer staat ze zelf aan het hoofd van de lijst maar nu moet ze met een pak meer concurrentie afrekenen dan zes jaar geleden. “Het is niet altijd makkelijk om als schepen voor iedereen goed te doen. Toch heb ik dit altijd geprobeerd. Ik durf stellen dat heel wat is gerealiseerd. Ik laat me niet intimideren door grote uitspraken van mensen die nog alles moeten bewijzen,” klinkt het strijdvaardig.

Dirk Gilliaert: burgemeester of OCMW-voorzitter

Met Dirk Gilliaert op de eerste plaats heeft CD&V voor een bekwame en graag geziene figuur gekozen. In zijn zog volgt de vorige lijsttrekker Liliane Pylyser-Dewulf. Ook zij is nog steeds populair en aan een comeback toe. In de vorige legislatuur was Gilliaert OCMW-voorzitter. Bij de verkiezingen in 2006 haalde hij 1.821 voorkeurstemmen en werd zo een topscorer in de gemeente. Toch belandde CD&V in de oppositie. In de volgende legislatuur wil de partij graag terug meebesturen.

Jean-Marie Dedecker wil de burgemeesterssjerp

Het grote vraagteken in Middelkerke wordt Lijst Dedecker en dan vooral lijsttrekker Jean-Marie Dedecker. Verkiezingsdrukwerk ondertekent hij steevast met “uw kandidaat-burgemeester”. “Het is duidelijk tijd voor verandering in Middelkerke. Ik wil van de gemeente een voorbeeld voor de kust maken.” zegt Dedecker. Neef Tom Dedecker duwt de lijst. Hij komt over van Open VLD en zal waarschijnlijk een pak voorkeurstemmen halen.

Geert Verdonk met Progressief Kartel

Geert Verdonck trekt de lijst van Progressief Kartel. Schepen Lode Maesen staat op de derde plaats. Zes jaar geleden haalde hun partij twee zetels binnen. Ze konden die verzilveren en werden allebei schepen. Wat het nu wordt is koffiedik kijken.

Quid N-VA?

De lijstvorming van de N-VA liep niet van een leien dakje. Na hevige discussies over het kopmanschap stapten een aantal kandidaten over naar LDD. Danny Van Den Broucke haalde het uiteindelijk als lijsttrekker. Voor het overige is de lijst bevolkt met nobele onbekenden.

Vlaams Belang met onvolledige lijst

Vlaams Belang behaalde in 2006 nog 3 zetels maar slaagt er nu niet in om een volledige lijst aan de kiezer te presenteren. Met negen kandidaten en Alfons Deley op kop wordt het een moeilijk taak om het resultaat van toen over te doen. Bovendien is boegbeeld Jan Lacombe ondertussen van het toneel verdwenen.

Paul Bruneel

lees ook