Rubenshuis krijgt 2 "verloren" Van Dycks in bruikleen

Het Rubenshuis in Antwerpen krijgt enkele werken langdurig in bruikleen, onder meer 2 verloren gewaande werken van Antoon van Dyck. Het gaat om portretten van bisschop Jan van Malderen en de jonge prins Willem II van Oranje.

Langdurige bruikleen is volgens het museum de enige manier om nog nieuwe topwerken te kunnen tonen. "Een actief aankoopbeleid is door de hoge prijzen onbetaalbaar geworden", bevestigt schepen voor Cultuur en Toerisme Philip Heylen (CD&V). "Maar het Rubenshuis is stilaan een huis van vertrouwen geworden voor verzamelaars om er stukken in goede omstandigheden en op een toegankelijke manier tentoon te stellen."

De collectie wordt ook aangevuld met drie werken van Peter Paul Rubens zelf, waaronder "Vechtende boeren", een werk dat gebaseerd is op een intussen verdwenen schilderij van Bruegel. Daarnaast zijn er twee stillevens, een van Alexander Adriaenssen (een buurman van Rubens), een tot nu toe onbekend doek van Frans Snijders en het doek "Apenfeest" van Jan Brueghel.