Spanje haalt relatief goedkoop geld op

Spanje heeft 3,992 miljard euro opgehaald met de uitgifte van obligaties met een looptijd van 2, 3 en 5 jaar. De rente die Madrid daarvoor moet betalen, komt lager uit dan bij een vorige gelijkaardige obligatie-uitgifte. Maar dat betekent allerminst dat Spanje nu uit de gevarenzone is.

Spanje slaagde erin de beoogde 3 à 4 miljard op te halen. De rente op het papier met looptijd van 2 jaar daalde tot 3,282 procent, waar dat bij een vorige gelijkaardige uitgifte nog 5,204 procent was.

De rente op de obligaties over 5 jaar daalde tot 4,766 procent, tegenover 6,459 procent bij de vorige uitgifte. De rente op obligaties met looptijd van 3 jaar steeg dan weer tot 3,956 procent, van 3,845 procent bij de vorige uitgifte.

"Doel kan worden gemist"

Intussen is voorzitter Luis Maria Linde van de Spaanse nationale bank pessimistisch over de economische vooruitzichten. Hij vreest dat Madrid de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar niet zal halen. "De informatie die nu beschikbaar is voor de staat over de periode tot augustus, wijst erop dat er risico's zijn dat het doel gemist kan worden", zei hij voor een commissie van het Spaanse parlement.

Ook de voorspelling van de regering-Rajoy dat de economie volgend jaar met 0,5 procent zal krimpen, noemt de voorzitter "zeker optimistisch". 

Vorige week handhaafde de regering de prognose van een lichte recessie in 2013. Het begrotingstekort over 2011 werd naar boven bijgesteld van 8,9 procent naar 9,4 procent van het bbp. Dit jaar zal het tekort volgens de regering uitkomen op 7,4 procent in plaats van op 6,3 procent.

"Opmerkelijke vooruitgang"

Vanuit Europa komen wel geluiden die bemoedigend klinken. Met name voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank vindt dat er "opmerkelijke vooruitgang" is geboekt op het vlak van de openbare financiën, de arbeidsmarkt en de bankensector.

Op een vergadering van de gouverneurs van de centrale bank in Slovenië prees Draghi de maatregelen die de regering van Mariano Rajoy tot nu toe door het parlement heeft gesluisd.