Termont: "Zie coalitie met de N-VA niet zitten"

Er komt in Gent geen coalitie tussen het kartel SP.A-Groen en de N-VA van Siegfried Bracke. Dat heeft burgemeester Daniël Termont (SP.A) gezegd in "Reyers laat". "Als ik burgemeester blijf, doe ik de hele rit uit", klonk het ook.

In Gent is al 24 jaar lang een paarse coalitie aan de macht. Maar de goede verhoudingen tussen de SP.A en Open VLD staan onder druk doordat de socialisten nu een kartel vormen met Groen. "De collega's van Open VLD waren heel boos", zegt Termont, "maar ze moeten begrip hebben voor deze politieke keuze".

Een nieuwe factor in Gent is de N-VA van lijsttrekker Siegfried Bracke. "Ik kan met Siegfried gerust door dezelfde deur. Hij is mijn politieke opponent, maar menselijk kunnen we met elkaar praten", zegt Termont over de persoonlijke verhoudingen.

Maar een coalitie met de N-VA ziet de Gentse burgemeester er niet komen. "Ik zie het niet zitten. Hun programma staat te ver van het onze. De N-VA wil bijvoorbeeld 1 op de 4 personeelsleden van de stad laten afvloeien, dat kan voor mij niet."

Dat het kartel een absolute meerderheid zou halen, gelooft Termont niet. "We hebben een goed gevoel, maar je mag nooit het vel van de beer verkopen voor hij geschoten is." En ten slotte wil hij het gerucht uit de wereld helpen dat Freya Van den Bossche (SP.A) hem zou aflossen als burgemeester. "Als mijn gezondheid het toelaat, zit ik de hele rit uit."

"Als ik geen burgemeester word, stop ik"

In een dubbelinterview met Siegfried Bracke (N-VA) in Het Nieuwsblad dat morgen verschijnt, maar waarvan vandaag al een extract op de website van de krant staat, zegt Termont ook dat als hij na 14 oktober geen burgemeester kan blijven, hij wellicht stopt met politiek.

Termont ziet zich niet functioneren in een bestuur waarvan Bracke of iemand anders de leiding zou hebben. "Als ik geen burgemeester meer zou zijn en onze partij zit in een bestuur met een andere burgemeester, dan stel ik me de vraag of ik nog zitting zal hebben", zegt Termont.

Bracke zelf ziet dan weer geen probleem om schepen te zijn onder Termont als burgemeester: "Voor mij is dat geen probleem. Ik heb nooit een bezwaar tegen andere partijen en mensen", zegt hij. "Wij gaan met ons programma naar de kiezer, die spreekt zich uit en kan kijk je wat er mogelijk is."

De kans dat de twee samen in een college zitten, lijkt echter klein, als Termont meent wat hij in "Reyers laat" heeft gezegd.

lees ook

    Meest gelezen