Turkije blaast warm en koud tegenover Syrië

Het Turkse parlement heeft een wet goedgekeurd die toelaat dat het leger buiten de grenzen optreedt. Het gaat om een reactie op de Syrische granaataanval in het stadje Akcakale, gisteren. Volgens vice-premier Besir Atalay betekent dat echter niet dat het Turkse leger nu de Syrische grens gaat oversteken.

De nieuwe wet is goedgekeurd met 320 stemmen tegen 129 en maakt vergeldingsaanvallen tegen Syrië mogelijk. Nochtans beschiet het Turkse leger nu al sinds gisteravond doelwitten in Syrië ter vergelding van de aanval op Akcakale. Volgens een Syrische rebellenbeweging zijn bij die beschietingen verschillende Syrische soldaten om het leven gekomen.

Volgens vice-premier Atalay betekent dit niet dat Ankara nu troepen over de Syrische grens gaat sturen. "Het gaat hier niet om een mandaat om oorlog te voeren, maar we kunnen nu wel in actie treden wanneer we dat nodig vinden."

Wellicht wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. "Syrië geeft de aanval van gisteren toe en heeft zich verontschuldigd", zegt Atalay nog. "Ze zeggen dat zoiets niet meer zal gebeuren en dat is maar goed ook."

Hoe dan ook heeft Ankara nu een stok achter de deur, want de wet die vandaag is goedgekeurd, blijft één jaar geldig. In het stadje Alcakale zijn de slachtoffers van de Syrische aanval van gisteren intussen al begraven.