Turkije vraagt VN om stellingname tegen Syrië

Turkije heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om "noodzakelijke stappen" te nemen tegen Syrië. De spanningen aan de grens tussen Syrië en Turkije lopen erg hoog op. De NAVO kwam al in spoedberaad bijeen. Volgens Turkse media waren er vanmorgen weer gevechten in het grensgebied.
Chaos in het Turkse grensdorp.

Granaten vanuit Syrië kwamen gisteren terecht op Akcakale, een grensdorp in Turkije. Vijf leden van een gezin zijn daarbij omgekomen.

Turkije heeft daarom enkele doelwitten in Syrië bestookt als represaille. "Turkije laat dergelijke provocaties niet onbestraft", zegt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Volgens verschillende bronnen zijn bij de Turkse wraakactie enkele Syrische soldaten omgekomen.

Turkije is lid van de NAVO en de NAVO hield daarom gisteravond een spoedbijeenkomst. NAVO-secretaris-generaal Anders Foch Rasmussen heeft de Syrische aanval al veroordeeld.

De NAVO zegt dat de bondgenootschap solidair is met Turkije. "De alliantie vraagt de onmiddellijke stopzetting van dergelijke agressieve daden.

Sinds de start van de burgeroorlog in Syrië is dit het tweede ernstige incident tussen de twee landen. Eerder liepen de spanningen tussen de twee al hoog op toen een Turks gevechtsvliegtuig werd neergehaald door de Syrische luchtafweer. In Turkse kampen langs de grens zitten tienduizenden, mogelijk meer dan honderdduizenden Syriërs die gevlucht zijn voor het geweld.

VS woedend, VN moet oordelen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de aanval van Syrië ook al veroordeeld. "De Verenigde Staten zijn woedend. Door de aanval heeft Syrië een erg gevaarlijke situatie gecreëerd."

Het valt inderdaad te vrezen dat de spanningen aan de Turks-Syrische grens voort escaleren in een conflict. Turkije is in de regio een van de felste tegenstanders van het regime van president Assad. Het Turkse parlement heeft inmiddels toelating gegeven voor een militaire operatie buiten de grenzen, als de regering dat nodig vindt. Ook in andere buurlanden, vooral Libanon dan, zijn de spanningen opgelopen als gevolg van de oorlog in Syrië zelf.

Ankara heeft nu opgeroepen tot een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "Deze aanval is een flagrante schending van het internationale recht", zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davotuglu. Het is afwachten of de VN tot een standpunt komt. In de Veiligheidsraad zitten met Rusland en China twee bondgenoten van Assad.

Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime, roept Damascus op het "tragische ongeluk publiekelijk toe te geven". "We vinden het belangrijk dat Damascus dit openlijk bevestigt", zegt minister van Buitenlandse Zaken Serjej Lavrov.