Vier Belgische universiteiten in Times top 200

De Katholieke Universiteit Leuven, Université Catholique de Louvain, de Universiteit Gent en voortaan ook de Universiteit Antwerpen staan alle vier in de prestigieuze lijst "Times Higher Education World University Ranking".

"België en Zwitserland hebben redenen om te juichen", schrijft de organisatie. Ons land, Zwitserland maar ook Nederland en Duitsland gaan in tegen de dalende ranking van West-Europese universiteiten.

De Universiteit Antwerpen staat voor het eerst in de lijst, de Katholieke Universiteit Leuven, Université Catholique de Louvain en de Universiteit Gent gaan al een tijdje mee in de ranking. 

De universiteit van Antwerpen komt de top 200 binnen op plaats 192. De best scorende universiteit van ons land is nog altijd de Katholieke Universiteit Leuven, die stijgt van plaats 67 naar 58. Ook de Universiteit Gent doet het beter op plaats 93, in plaats van 106 vorig jaar. De Université Catholique de Louvain stijgt 5 plaatsen tot 164.

Van alle Europese universiteiten in de top 200 staat de Katholieke Universiteit Leuven op plaats 13 (17 in 2011), Gent op plaats 31 en de Université Catholique de Louvain op 69. Nieuwkomer Universiteit Antwerpen eindigt op 81. In de wetenschapsdomeinen "Arts & Humanities", "Clinical, Pre-Clinical & Health" en "Engineering & Technology" scoort Leuven het best van alle Belgische universiteiten, behalve wat "life sciences" betreft. Daar staat Gent op de 48e plaats in de top 50.

Ook de Duitse en Nederlandse Universiteiten scoren sterk. Nederland staat met 12 universiteiten in de top 200.