Vlaamse boer verdient helft van loontrekkende

De Vlaamse boer verdient dit jaar gemiddeld 21.300 euro. Dat is een kwart minder dan vijf jaar geleden en de helft van wat een gemiddelde loontrekkende verdient. Dat blijkt uit cijfers van de Boerenbond. Vooral melkvee- en varkenshouders hebben het moeilijk.

In de Vlaamse land- en tuinbouwsector werken bijna 40.000 mensen. Hun loon hebben ze de voorbije jaren verder zien afkalven. Ze verdienen nu nog ongeveer de helft van wat een gemiddelde loontrekkende verdient.

Te lage verkoopprijzen, hoge grondstofprijzen

De omzet in de landbouw is nochtans gestegen met 10 procent, maar voor de producten worden systematisch te lage prijzen geboden, zegt de boerenbond.

Bovendien zijn de kosten voor energie, meststof en veevoer sterk gestegen. De extreme prijsschommelingen voor die landbouwgrondstoffen maken het de boeren extra moeilijk.

De Boerenbond trekt aan de alarmbel. Het inkomen blijft ondermaats, klinkt het. "We hebben meer dan ooit nood aan een betere en stabielere inkomensvorming, wil men het voortbestaan van de land- en tuinbouwsector waarborgen.

"Het Europees beleid hield vroeger iedereen op de boot, en dat is sinds 2003 niet langer het geval", zegt François Huyghe van de Boerenbond. "De effecten van de regels die Europa in 2003 goedkeurde, zijn sinds 2007 zichtbaar. Tot dan was Europa zeer actief in het prijzenbeleid, terwijl vandaag de dag de vrije markt veel meer speelt."