Voorzitter gemeenteraad mag geen "spits" zijn

In Leuven vraagt Open VLD/Leuven+ dat de burgemeester niet langer tegelijk ook voorzitter van de gemeenteraad is. De burgemeester is immers "een spits", terwijl de voorzitter van een gemeenteraad "een spelverdeler" moet zijn, klinkt het.
Rik Daems pleitte woensdag op een debat om een aparte voorzitter van de gemeenteraad aan te stellen en die bevoegd te maken voor inspraak.

Sinds 2007 is de burgemeester niet meer automatisch de voorzitter van de gemeenteraad. In zowat een derde van de gemeenten werd iemand anders aangeduid, een schepen of een raadslid. De Leuvense liberalen vinden dat een goede evolutie. Want, "de burgemeester voelt zich vooral geroepen om het eigen beleid te verdedigen en heeft minder aandacht voor het mogelijk maken van een goed debat, waar ook de oppositie voldoende ruimte krijgt."

Volgens Open VLD/Leuven+ leeft het debat op in gemeenten en steden waar iemand anders dan de burgemeester werd aangesteld als voorzitter van de gemeenteraad. De partij betreurt dat het in Leuven nog steeds de burgemeester is die de gemeenteraad voorzit. Louis Tobback is volgens de partij "met zijn gekende leiderschapsstijl, juist een heel goed voorbeeld van een burgemeester die vooral gericht is op het verdedigen van het eigen beleid en minder oor heeft naar het debat in de gemeenteraad".

Als het aan de partij ligt, wordt de Leuvense burgemeester na de verkiezingen dan ook sowieso uitgesloten als voorzitter van de gemeenteraad. Bovendien moet de voorzitter van het andere geslacht zijn dan de burgemeester. "Zo zijn de twee meest representatieve functies van de gemeenteraad steeds in handen van een tandem van man en vrouw."

De partij wil ook dat de voorzitter bevoegd wordt voor inspraak. "Hij/zij moet erover waken dat burgers steeds voldoende betrokken worden bij het beleid, aandacht vragen voor inspraak van burgers bij projecten en prangende vragen of bekommernissen van de Leuvenaar op de agenda van de gemeenteraad plaatsen."

"Ik zal mijn stijl veranderen. Ik zal mij kaal scheren"

Niet alleen Open VLD/Leuven+ heeft een probleem met de "leiderschapsstijl" van Louis Tobback, zo bleek gisteren nog tijdens een debat van De Standaard. Fatiha Dahmani (Groen) onderschreef er onder meer de vraag van Open VLD/Leuven+ voor meer inspraak. Carl Devlies (CD&V) vroeg een bestuursstijl "die burgers meer als partners bij het beleid betrekt zoals CD&V al altijd deed".

Tobback liet weten best bereid te zijn van stijl te veranderen. "We zijn blijkbaar een zeer gelukkige, welvarende stad, dat mijn stijl het belangrijkste discussiepunt is. Goed, ik zal mijn stijl veranderen. Ik zal mij kaal laten scheren. Het schijnt dat dit goed in de markt ligt."

lees ook