Wie bedreigt CD&V in Nazareth?

Met 53% verpletterde CD&V in 2006 in Nazareth alle concurrentie. Nu neemt de partij van burgemeester Danny Claeys het op tegen 5 uitdagers: Open VLD, SP.A, Groen, Vlaams Belang en N-VA. Het is vooral uitkijken naar de score van de N-VA, die in Nazareth voor het eerst deelneemt aan verkiezingen.

Over het aantal zetels of het stemmenpercentage maakt men zich bij CD&V geen zorgen. De gezondheidstoestand van burgemeester en lijsttrekker Danny Claeys (56) is het gespreksonderwerp van de dag. Claeys onderging recent met spoed een hartoperatie en volgt de campagne vanuit zijn ziekbed.

Met bijna 2.000 voorkeurstemmen stak de burgemeester in 2006 met kop en schouders boven de concurrentie uit. CD&V moet het ditmaal stellen zonder stemmenkanonnen als oud-burgemeester Wilfried Maebe en oud-schepen Roland De Coninck. Maar nu al staat vast dat haar positie als grootste partij niet in gevaar is. Het behoud van de absolute meerderheid is wel onzeker.

Kan Open VLD zich herstellen?

Met 18% van de stemmen zette Open VLD in 2006 haar slechtste resultaat sinds de gemeentefusie neer. Het kartel SP.A-Groen werd maar nipt afgehouden. De vraag is of de partij zich kan herstellen van die opdoffer. Lijsttrekker is Filip Rogge. Hij maakte in 2006 nog de overstap van CD&V naar de toenmalige VLD.

Geen rood-groen kartel

Het kartel SP.A-Groen bestaat inmiddels niet meer. Bij de SP.A is Luc Deschamps opnieuw lijsttrekker. De partij zag met het vertrek van Kristof Moerman haar fractie in de gemeenteraad gehalveerd. Moerman vond ondertussen onderdak bij CD&V.

Bij Groen is provinciaal partijvoorzitter Dirk Vos de logische lijsttrekker. Vos ontpopte zich als één van de meest actieve gemeenteraadsleden. Groen dient - net zoals Vlaams Belang - een onvolledige kandidatenlijst in.

DJ trekt N-VA-lijst

De “factor N-VA” is onvoorspelbaar. In 2006 was de partij nog afwezig op het politieke toneel. De lokale afdeling werd pas vorig jaar opgericht. Niettemin verzamelde ze 21 kandidaten.

Lijsttrekker Frank Dhaenens was vroeger een bekende DJ in de streek. Kandidaat Robin De Rouck maakte eerder passages bij Gemeentebelangen en Lijst Dedecker.

Overleeft Vlaams Belang?

De eerste verkiezingsdeelname van Vlaams Belang werd in 2006 met een zetel beloond. De kans lijkt klein dat de partij zich kan handhaven. Gemeenteraadslid Willy Van Den Kerckhove voert een driekoppige lijst aan.

Gaëtan Regniers

lees ook