2006: Kleurrijke figuren en lijsten bij onze Duitstalige Belgen

Hoe zouden de gemeenteraads- verkiezingen verlopen in de Duitse gemeenschap? Wie kan dat beter weten dan een collega die in Eupen woont? Een politieke wandeling met Andy Kockartz bij kleurrijke lijsten die optornen tegen sterke burgemeesters.

Gemeenteraadsverkiezingen gaan hier in de Duitstalige gemeenschap in het oosten van het land, letterlijk om de putten in de straat, een nieuw zwembad of een cultuurhuis. Veel kleurrijke kleine partijen dingen naar de hand van de kiezer en proberen de macht van sterke lijsten van burgemeesters te breken. De traditionele bestaan hier bijna niet, toch niet bij gemeenteraadsverkiezingen.

St. Vith

St. Vith spant de kroon. Er is maar één uitdager: een lokale anarchist die op het laatste nippertje een lijst indiende en gemeentepolitiek eigenlijk “oersaai” vindt. Burgemeester Christian Krings, een christendemocraat, is al twaalf jaar de sterke man in de tweede grootste stad en wil dat ook blijven. Hij kan gerust zijn. Zijn lijst Freie Bürgerliste, FBL, heeft een overweldigende absolute meerderheid van , 18 op 21 zetels.

De bestaande oppositie geeft er de brui aan. Er is wel een nieuwe lijst, een eenpersoonslijst van de lokale anarchist Karlheinz Berens, die een dag voor de deadline zijn lijst indiende. Deze Berens is een doorn in het oog van de groenen. Hij verdeelt de linkerzijde in twee kampen, met als gevolg dat de groenen de vorige keren te weinig stemmen haalden om een zetel binnen te rijven.

Bovendien vindt Berens lokale politiek “oersaai” en heeft hij nog nooit een mandaat uitgezeten. Ecolo heeft nu strategisch gekozen en stuurde kandidaten naar de FBL-lijst. Ze willen “strijden voor levenskwaliteit en solidariteit”.
 

Eupen lijkt een uitzondering. Er komt zeker en vast een wissel van de macht: Een kleine partij die mee in de coalitie zit, bestaat niet meer. De Duitstalige regionalisten van de PDB (Partei der Deutsprachigen Belgier) zijn opgegaan in ProDG en die doen niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen.

Burgemeester Elmar Keutgen staat met zijn CSP, christendemocraten, zwaar onder druk na 12 jaar regeren. Bouwwerven zonder einde, een financiële kater voor het nieuwe zwembad, slabakkend openbaar vervoer of de renovatie van historisch patrimonium, om maar enkele dingen te noemen.

Vindt de CSP een nieuwe coalitiepartner of is het één tegen allen? Sluiten de andere partijen – het liberale PFF, de socialistische SP plus en Ecolo – een verbond om samen de christendemocraten naar de oppositie te sturen? In Eupen wordt het spannend op 14 oktober en de dagen daarna.
 

Lontzen

In Lontzen vragen drie partijen de stem van de kiezer. Het zwaargewicht is Union van burgemeester Alfred Lecerf. Hij leunt aan bij de socialistische SP. Lecerf heeft een absolute meerderheid.

Ook hij kan gerust zijn. De twee uitdagers, Ecolo en Energie, hopen zijn absolute meerderheid te breken zodat een coalitie gesmeed moet worden, maar onderlinge samenwerking – tegen de burgemeester – zit er niet in. Energie is een bonte lijst met vertegenwoordigers van alle klassieke partijen.

Kelmis

Kelmis is het thuisbastion van Europees parlementslid Mathieu Grosch (CSP). De christendemocraat is de onomstreden sterke man in zijn gemeente en pendelt voortdurend tussen Kelmis, Straatsburg en Brussel heen en weer.

Ook zijn partij heeft een absolute meerderheid. Toch ziet het er naar uit dat ze nu wil samenwerken met de socialistische partij SP. Er zijn al voorbereidende gesprekken bezig. PFF en Ecolo blijven dus wellicht op de oppositiebanken zitten.

Boeiend is een fenomeen dat we in Vlaanderen niet kennen. Op de lijst van de groenen staan liefst zeven Duitsers, echte Duitsers, met een Duitse identiteitskaart. Toch is het logisch: één op drie inwoners van deze gemeente heeft geen Belgische identiteitskaart heeft. En de meeste buitenlanders zijn hier Duitsers.

Raeren

In Raeren leven ook veel Duitsers, maar hier zijn ze duidelijk minder geïntegreerd in het dagelijkse doen en laten van de gemeente. In deze landelijke gemeente, die nog meer als Kelmis letterlijk op de grens van Duitsland ligt, kan het alle kanten uitgaan.

De sterkste partij zijn de christendemocraten (CSL) die misschien een absolute meerderheid halen. De partij houdt er wel rekening mee dat ze opnieuw een coalitie moet maken met Mit-uns of een andere partij.

Overigens heeft de Mit-uns-Fraktion twee socialisten van de SP op hun lijst staan. Daarmee hopen ze op een “goede verbinding naar Eupen“, dus naar de regionale regering van minister-president Karl-Heinz Lambertz.

De kleinere gemeentes

In de kleinere gemeentes in het zuiden van de Duitse Gemeenschap strijden meestal lokale kartels en eenpersoonslijsten tegen de coalitiepartners. In Bütchenbach wil de “Einzelkämpfer“ Jose Heck de meerderheid van de lijst van de burgemeester breken. Vreemd genoeg zei Heck onlangs dat hij niet mee wou doen, maar nu wil hij protesteren tegen de hoge schuldenlast.

Het zijn kleurrijke verkiezingen, hier in de Duitse gemeenschap, met meestal sterke burgemeesters tegenover kleine lijsten die zijn macht willen breken. Met hun originele namen - Liste Klar!, Wir für Euch of Freie Bürgerliste - maken ze duidelijk dat de lokale politiek sterk leeft en een eigen kleur heeft in deze regio van Duitstalige Belgen.

Andy Kockartz

lees ook