"Ik hoop dat West-Virginia voor Obama kiest"

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 6 november laten we elke weekdag een Vlaming aan het woord die sinds kort of al een tijdje in Amerika woont.

Ik heb dit jaar het geluk om als uitwisselingsstudent een jaar in de Verenigde Staten te wonen. Ik verblijf in een redelijk afgelegen huis in Culloden, West-Virginia bij een geweldig gastgezin. Ze leven in een soort van gemeenschap die regelmatig afspreekt met elkaar om te eten, volleyballen of vergaderingen te houden over de regels in de gemeenschap.

Het is allemaal heel leuk, zowel de mensen, als de cultuur als het eten. Mijn familie houdt van reizen, dansen en sporten. We wonen op 45 minuten van Charleston, waar ik en mijn gastzus naar school gaan, en mijn beide gastouders werken.

Ik word hier bijna dagelijks geconfronteerd met de verkiezingen. Is het niet op de radio, dan is het op tv. Op de radio spreekt men vaak over de dagelijkse wendingen van de verkiezingen. Daaruit kan ik altijd wel ongeveer afleiden wie er op dat moment de meeste kans maakt om de verkiezingen te winnen. Het ligt momenteel allemaal heel erg dicht bij elkaar, denk ik.

"De media kiezen duidelijk een kant"

Op televisie heb ik samen met mijn gastpapa naar de Democratische conventie gekeken, zo heb ik Bill Clinton en Barack Obama zien speechen over hoe ze, zo blijkt uit hun pamfletten, vooruit willen.

De media kiezen duidelijk een kant. Zo zal één krant meer negatieve commentaar geven op de Democraten en de andere meer op de Republikeinen. In België heb ik niet dat gevoel, ik weet het niet zeker, maar veronderstel dat ze in België verplicht neutraal moeten blijven.

Ik dacht eerst dat ze geen debatten deden, maar ik was fout. Ze houden wel degelijke televisiedebatten, zoals bij ons. Het eerste was 3 oktober. Mijn buren zijn er zelfs voor samengekomen om het in groep te bekijken.

Daaraan kan je zien dat het heel belangrijk is. Ik heb die dag ook iemand horen zeggen dat ze op tijd thuis moest zijn, omdat het debat om 9 uur ’s avonds begon. Zoiets heb ik in België nog nooit gehoord.

Republikein en Democraat buiten dit alles goede vrienden

Er wordt me geen kandidaat op de neus gedrukt, maar ik heb zo’n idee van de meeste mensen aan welke kant ze staan. Op school zeggen ze niet veel over verkiezingen, dat is me toch nog niet opgevallen.

Ik heb wel al één discussie tijdens het middageten meegemaakt, waarin 2 jongens – één duidelijk Republikein, de ander Democraat – het gevoelige thema abortus ‘in the spotlight’ brachten. Het was een stevig debat, maar buiten dit alles, zijn het goede vrienden.

Het is vreemd wat deze verkiezingen in mensen naar boven brengt. Het is duidelijk, in West-Virginia zijn de meningen verdeeld. Ik zie wel dat leerkrachten zo slim zijn hun persoonlijke mening voor zich te houden, wetende dat er in West-Virginia een ongeveer gelijk aantal Democraten en Republikeinen is.

Ik hoop dat West-Virginia voor Obama kiest, want ik heb gehoord dat ze de laatste twee jaar voor de Republikeinse kandidaat hebben gestemd.

Algemeen vind ik het heel fijn hier aanwezig te zijn in het jaar dat de verkiezingen een duidelijke invloed zullen hebben op de toekomst. Zoals velen zeggen, denk ik dat dit historische verkiezingen zullen zijn.

Charlotte Pauwels