"Inschrijvingsgeld hoger onderwijs te laag"

Het hoger onderwijs in ons land krijgt te veel subsidies. Dat zegt onderwijseconoom Ides Nicaise in het onderwijsblad Klasse. Het perverte van dat systeem is dat vooral studenten uit de middenklasse van het systeem profiteren.

"We merken dat het nog altijd de jongeren uit de meer begoede gezinnen zijn die doorstromen naar het hoger onderwijs", zegt Nicaise, die als onderwijseconoom verbonden is het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) van de KUL.

"in die zin is het laag houden van het inschrijvingsgeld ongewild een subsidie aan de beter begoede gezinnen." Nicaise pleit voor een verhoging van het studiegeld. "Een hogere studie is een heel goede investering. In die zin is het logisch dat je voor die investering betaalt."

In de ons omringende landen is studeren een stuk duurder. Het is een van de redenen waarom ons land zoveel buitenlandse studenten aantrekt. In Nederland, bijvoorbeeld, ligt het inschrijvingsgeld drie keer zo hoog als bij ons. Ook Britse studenten betalen heel wat meer om te kunnen studeren. Als gevolg daarvan nemen veel studenten er een studielening die ze dikwijls nog jaren na hun afstuderen voort afbetalen.