"Positieve" Tine Van den Brande verontschuldigt zich

Actrice Tine Van den Brande heeft zich op een persconferentie verontschuldigd. Ze reed vannacht door het rode licht en blies bij een ademtest positief. Van den Brande dient een klacht in tegen korpschef Yves Bogaerts wegens schending van haar privacy.

De actrice, die als onafhankelijke op de Mechelse SP.A-lijst staat, wist naar eigen zeggen niet dat ze te veel gedronken had.

"Ik geef mijn fouten toe", aldus Van den Brande. "Ik heb 0,22 promille geblazen, terwijl de maximaal toegelaten hoeveelheid 0,21 is. Ik was me er niet van bewust dat ik "dronken" was. Ik had evenveel gedronken als de persoon die uiteindelijk het stuur heeft overgenomen, maar die had een negatieve ademtest. Ik kreeg een rijverbod van 3 uur. Dat ik door het rode licht reed, klopt ook. Ik vond dat het erg lang duurde en dacht dat er misschien een defect aan was. Het was een verkeerde inschatting."

Klacht wegens schending van privacy

Ze is naar eigen zeggen geschrokken van de heisa die alles veroorzaakt heeft. Van den Brande verwijst met deze uitspraak naar de mail die korpschef Yves Bogaerts verstuurd had. Bogaerts had een mail over het voorval met Van den Brande, die enkel bedoeld was voor burgemeester Bart Somers (Open VLD), per ongeluk naar alle perscontacten verzonden.

Van den Brande dient nu een klacht in tegen de korpschef omdat ze meent dat haar privacy is geschonden. Op de vraag of ze hem iets kwalijk neemt, antwoordde ze ontwijkend: "Ik verwijt het vooral mezelf, ik kom naar dit persmoment om mezelf te verontschuldigen voor deze fouten."

"Akelig en rechtstaat onwaardig"

Mechels SP.A-lijsttrekker Caroline Gennez steunt Van den Brande.

Gennez vindt wel dat Van den Brande gestraft moet worden. "Het is een grote stommiteit van Tine. Ze heeft zich op gepaste manier verontschuldigd en zal daar de gevolgen van dragen, zoals elke burger."

Maar de manier waarop de korpschef vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld aan de burgemeester geeft Gennez een akelig gevoel."Het is akelig dat de korpschef vertrouwelijke informatie doorspeelt aan de burgemeester. Dat is een rechtstaat onwaardig."

Het duidt volgens Gennez op een dieperliggend probleem met de politie in Mechelen. "Het korps wordt op een volledig verkeerde manier aangestuurd. Dat is de schuld van de burgemeester. Iedereen in een rechtstaat heeft recht op privacy. Het lekken van deze info is niet normaal, Mechelen mag niet ontaarden in een politiestaat. We moeten duidelijk de prioriteiten van het Mechels politiekorps herbekijken. Er is een probleem inzake het functioneren en besturen van het politiekorps. Als dit niet de eerste keer is dat dit soort info wordt doorgegeven, waar ik voor vrees, dan is dat een groot probleem."

Lek toevallig? "Wat denkt u zelf?"

Of Gennez het toeval vindt dat deze e-mail uitgerekend een week voor de verkiezingen uitlekt, antwoordde ze: "Wat denkt u zelf?"

Gennez bevestigt alleszins dat Van den Brande op de lijst blijft staan en haar mandaat zal opnemen als ze verkozen is. "Iedereen moet boeten, maar ik nagel niemand voor eeuwig aan de schandpaal voor 0,22 promille, terwijl 0,21 promille toegelaten is. Maar natuurlijk had ik liever gehad dat ze niet achter het stuur had gezeten. Een goede zaak zal het niet zijn voor de SP.A, anders was die mail niet gelekt."

lees ook