Abu Hamza mag worden uitgeleverd aan de VS

Het Britse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de omstreden imam Abu Hamza aan de Verenigde Staten mag worden uitgeleverd. Daarmee komt een einde aan een jarenlange juridische strijd.

De in Egypte geboren Abu Hamza woont sinds de jaren 70 in Londen waar hij imam was in een moskee. Hij wordt in de Verenigde Staten verdacht van het verlenen van steun aan Al Qaeda, het plannen van ontvoeringen in Jemen en het opzetten van trainingskampen voor terroristen in de VS. Hij haalde ook het nieuws met zijn lof voor de aanslagen van 11 september in New York.

De Britse politie en justitie konden jarenlang niets doen tegen de man, maar hij werd uiteindelijk in 2004 opgepakt. Twee jaar later werd hij veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het aanzetten tot geweld en de uitlokking van moord op niet-moslims.

De rechters van het Hooggerechtshof verwierpen de claim van Abu Hamza dat hij te ziek is om te worden uitgeleverd. Eerder had de imam al bot gevangen bij het Europees Hof. Daar had hij aangevoerd dat hem in de VS als gevangene een onmenselijke behandeling wacht en dat er geen kans zou zijn op een vervroegde vrijlating.

Binnenlandse Zaken in Londen verwelkomt de beslissing van het Hof en is van plan Abu Hamza en vier andere verdachten zo snel mogelijk op het vliegtuig richting VS te zetten.