Breekt N-VA monstercoalitie Waasmunster open?

Gedurende zes jaar regeert een monstercoalitie met 18 van de 21 zetels in de gemeenteraad van Waasmunster. Gevolg: een moeilijke besluitvorming en een gebrek aan oppositie.

Open VLD nam in 2006 na de verkiezingsoverwinning (10 zetels) aanvankelijk SP.A’er Danny Vandeloock als eenmansfractie onder de arm, maar Vandeloock eiste het OCMW-voorzitterschap op in plaats van de aangeboden schepenzetel.

CD&V behaalde acht zetels en sloot een overeenkomst met de SP.A om enkel samen met Open VLD te zullen onderhandelen. De gesprekken zaten muurvast, tot CD&V zwichtte voor het aanbod van Open VLD. Dat gebeurde tot grote ergernis van de socialisten.

Rik Daelman (Open VLD) begon aan zijn tweede legislatuur als burgemeester en is ook nu opnieuw lijsttrekker bij de liberalen, gevolgd door de schepenen Dominique Roelandt en Joseph Maes. Ex-schepen Paul Heyvaert en schepen Walter T’Kint duwen de lijst, die met Rie Maes een populaire nieuweling bevat. Bij de voorstelling van de liberale lijst verwoordde de voorzitter dat Open VLD het beter wil doen dan zes jaar geleden, wat zoveel betekent als de absolute meerderheid halen.

Bekende Waasmunsternaren

CD&V schuift OCMW-voorzitter Michel Du Tré opnieuw naar voren als lijsttrekker. Schepenen Ludo Lenaerts en Agnes Dierick duwen de lijst. Met onder andere gepensioneerd schooldirecteur Guido De Cock en oud-scoutsleider Wouter Van Assche telt de CD&V-lijst en aantal bekende Waasmunsternaren.

Dat de gemeenschappelijke lijst met de N-VA geen lang leven beschoren was, mocht blijken uit de overstap van Johan Waelkens van de N-VA naar CD&V. Net als in tal van Vlaamse gemeenten, kan de N-VA mits goedkeuring van de kiezers een cruciale rol spelen in de vorming van een mogelijke coalitie (in de veronderstelling dat Open VLD geen absolute meerderheid behaalt).

Kopman van de N-VA is Tom Baert, recent voorzitter geworden van de werkgroep Vierschaarfeesten. Jan Smet is lijstduwer.

Roodgroen kartel

De SP.A en Groen stellen een kartellijst voor met SP.A-gemeenteraadslid Danny Vandeloock op de eerste plaats. De roodgroene lijst wordt afgesloten door Eliane De Vos, eveneens van de SP.A. Vermits Groen in 2006 op vijf stemmen na een gemeenteraadszitje verloren zag gaan, hopen beide kartelpartners op drie zetels.

Bij Vlaams Belang zet boegbeeld Guido De Grave een stap opzij (lijstduwer) en leidt gemeenteraadslid Annick Scholliers de onvolledige lijst met acht kandidaten.

Helemaal uit het niets kwam net voor het afsluiten van de lijstindieningen de nieuwe partij Volksbelang op de proppen. Aannemer Charles Van Gaeveren neemt op deze tweemanslijst zijn kleindochter op sleeptouw.

Jan Van De Velde

lees ook