De N-VA scoort sterk, maar is niet "incontournable"

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan is de N-VA meteen een sterke politieke factor in de vijf provinciehoofdsteden. Maar niet genoeg om de huidige coalities in Brugge, Gent, Leuven en Hasselt te breken. In Antwerpen blijft Bart De Wever wel ruim op voorsprong.

De N-VA breekt door in de provinciehoofdsteden Gent, Hasselt, Leuven en Brugge,maar niet genoeg om de coalities te kunnen breken. In Gent bijvoorbeeld, naast Antwerpen ook een symbolische stad voor de N-VA, zou dat niet lukken als er vandaag verkiezingen zouden zijn.

De N-VA heeft niet genoeg aan Open VLD om een coalitie te vormen, zo blijkt uit de peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws.

Toch zet de N-VA in de meeste steden een stevige prestatie neer. De N-VA neemt in Gent voor het eerst alleen deel en haalt meteen 17,3%. Een gelijkaardig scenario speelt zich af in Brugge en Leuven. In Hasselt is de N-VA meteen de tweede partij.

SP.A sterk in steden

De provinciehoofdsteden blijven stevig in handen van de SP.A. Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, heeft de SP.A de kans om een burgemeestersjerp in Brugge binnen te halen. Er is een spannende strijd met de CD&V. Nek aan nek.

In Antwerpen is de N-VA wel heel sterk. De tweestrijd tussen burgemeester Janssens en Bart De Wever, voorzitter N-VA, zorgt er voor dat Janssens geen coalitie kan smeden, ook niet als hij Groen en Open VLD mee krijgt, dat blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard.

Ook Groen komt sterk uit deze peilingen. In de steden waar ze apart deelnemen, in Brugge, Antwerpen en Leuven, springen ze boven Open VLD. 

Bonussen voor burgemeesters

Uit de peilingen blijkt dat partijen die burgemeesters leveren een  bonus krijgen en goed scoren. Behalve in Brugge, maar daar moet CD&V het vertrek van de populaire burgemeester Moenaert verteren.

De meeste burgemeesters krijgen ook veel vertrouwen van hun kiezers. 60% van de Gentenaars kiest voor Daniël Termont als burgemeester. Behalve in Hasselt, waar de tevredenheid over burgemeester Hilde Claes (SP.A) heel laag is. En ook in Antwerpen lukt het niet voor Janssens om de zogenoemde burgemeestersbonus op te strijken.

lees ook