Franse politie patrouilleert mee in prostitutiebuurt

In Gent wil de politie actie ondernemen om de overlast in de prostitutiebuurt aan te pakken. De agenten zullen samen met Noord-Franse collega's in de wijk patrouilleren om een afschrikeffect teweeg te brengen.

"De meisjes zijn mooier, je bent als klant niet strafbaar en de kans om beroofd te worden op straat is kleiner". Het zijn slechts enkele redenen waarom Fransen speciaal vanuit het noorden van Frankrijk naar de prostitutiebuurt in Gent afzakken.

Maar het bezoek van onze zuiderburen leidt in de wijk ook vaak tot overlast. Hun aantal loopt in het weekend soms op tot 300 personen, die straatlawaai veroorzaken en vaak dronken en agressief zijn. 

Om de overlast in de buurt te bestrijden gaat de politie van Gent  nu samenwerken met Noord-Franse collega's. "De gemengde patrouilles die worden ingezet moeten vooral een afschrikeffect teweegbrengen", zegt politiecommissaris Manuel Gonzalez. "Bovendien halen we de klanten daardoor ook uit de anonimiteit en kunnen onze collega's zich een beeld vormen van wie die klanten nu precies zijn. Het is verrijkend voor ons en voor de Noord-Franse politie." 

"Prostituees moeten meer kleren aantrekken"

Om de overlast in te perken verstrengde het Gentse stadsbestuur in september al het reglement op de openbare orde. Prostituees werden aangemaand om zich zediger te kleden en minder uitdagend gedrag te vertonen. Meisjes die zich toch in bikini of lingerie op straat vertoonden, zouden een boete riskeren van 120 euro.

Een ploeg van BBC News zakte af naar de prostitutiebuurt van Gent en maakte een reportage  over de strengere kledingsvoorschriften. Daarin werd ook Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) aan het woord gelaten, die stelde dat "prostitutie een zekere sociale waarde heeft en noodzakelijk is in Gent".