Fuiven in een hoerenkast

In Sint-Truiden worden jongeren stilaan wanhopig. Bijna nergens in de stad kunnen ze terecht om te fuiven. In een ultieme poging om zich alsnog te kunnen uitleven, zoeken ze nu beschutting in bordelen langs de beruchte “Chaussée d’Amour”. Dat is tenminste wat Gert Stas (SP.A) in zijn campagnespot laat uitschijnen.

Het scenario van het filmpje is even eenvoudig als origineel: in club “The Blue Lagoon” slaat een wulpse blondine aan het dansen achter de vitrine. Lang blijft ze niet alleen want een na een sijpelen feestgrage jongens en meisjes de kleine ruimte binnen. Algauw wordt het kot letterlijk te klein en zitten de jongeren als sardines in een blik gepropt. Het laatste shot toont initiatiefnemer Gert Stas die de nood aan nieuwe fuifinfrastructuur onderstreept.

“Dit dossier sleept al lang aan”, zegt Stas. “Steeds opnieuw heeft het stadsbestuur beloftes gedaan maar die zijn nooit waargemaakt. Integendeel: de plannen werden steevast op de lange baan geschoven door de CD&V-Open VLD-meerderheid. Vijf jaar geleden kocht de stad een stuk grond aan maar de zaal staat er nog steeds niet.”

“Voor alle duidelijkheid: ik ben geen vaste klant.”

Stas is leerkracht geschiedenis en gedragswetenschappen en was lange tijd voorzitter van de jeugdraad. Met zijn kandidatuur voor de SP.A wil hij het probleem eigenhandig oplossen. Dit ludieke filmpje moet hem zijn doel helpen realiseren. “De Chaussée d’Amour is een begrip in de streek. Een tijdje geleden hadden vrienden er een clip opgenomen en zo is het idee voor deze spot beginnen rijpen. De eigenaars van “The Blue Lagoon” waren zo gastvrij om hun etablissement ter beschikking te stellen. Voor alle duidelijkheid: ik ben er geen vaste klant.”

Regisseur van het filmpje is Michiel Knops, een oud-leerling van Stas. “Pas achttien is hij maar toch raakte hij recent geselecteerd voor de kortfilmfestivals van Sint-Petersburg en Bern.” Ook de figuranten zijn allemaal oud-leerlingen die hun voormalige leerkracht graag wilden steunen. Voor de rol van prostituee schakelde Stas de dochter van een medekandidaat in.

lees ook