Heisa rond tv-optreden Nederlandse topcrimineel

In Nederland is ophef ontstaan over een uitzending van het tv-programma "College tour" rond topgangster Willem Holleeder (foto). Holleeder zat onder meer een gevangenisstraf uit voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. Hij is sinds begin dit jaar opnieuw op vrije voeten. Critici vinden dat het programma Holleeder met de uitnodiging "verheerlijkt".

In het programma "College tour" van de publieke omroep NTR stellen studenten vragen aan een gast van nationale of internationale allure. Presentator Twan Huys ontving eerder al mensen als aartsbisschop Desmond Tutu, Sting, Richard Branson en Mark Rutte.

Dat de redactie voor deze uitzending een veroordeelde crimineel uitnodigde, is heel wat Nederlanders in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden dat Holleeder hierdoor op een voetstuk geplaatst wordt en wijzen erop dat zijn optreden geen enkele nieuwsrelevantie heeft.

Holleeder maakte zich behalve aan de ontvoering van Heineken ook schuldig aan afpersing en het uit de weg ruimen van twee zakenlui. Ook daarvoor zat hij een celstraf uit. Hij heeft de reputatie van gewetenloze schurk. Sinds zijn vrijlating begin dit jaar is hij echter op een bepaalde manier "salonfähig" geworden.

Presentator Twan Huys is niet onder de indruk van de kritiek. "We maken dit programma al vijf jaar en niet alleen met Nobelprijswinnaars. Eerder hadden we ook al oplichter-bankier Nick Leeson te gast". "College tour" wordt volgende week vrijdag om 20.25 uur uitgezonden op Nederland 3.