Heraanleg Markt komt er, maar wie krijgt eer?

In Diksmuide strijden de lijsttrekkers Lies Laridon (CD&V), Kurt Vanlerberghe (SP.A-open), Jan Van Acker (Idee2006), Koen Bultinck (Vlaams Belang) en Bert Laridon (N-VA) om de gunst van de kiezer. Op welke manier de markt een make-over moet krijgen, lijkt de inzet van de verkiezingen te zijn.

Lies Laridon wil voortwerken aan het gevoerde beleid van de voorbije jaren. "De gemaakte plannen voor de markt mogen nu niet in de schuif verdwijnen maar moeten uitgevoerd worden", zegt ze. "De CD&V wil de heraanleg van de Grote Markt als een multifunctioneel plein waar het aangenaam fietsen wandelen is en dit in een totaal concept met de site van de Boterhalle."

De partij SP.A-open van Kurt Vanlerberghe staat garant voor een naar eigen zeggen progressief, dynamisch, maar ook kwalitatief en spaarzaam beleid. De partij gelooft dat "iedereen recht heeft op gelijke kansen in het leven en dat enkel een gezonde leefomgeving de basis vormt voor persoonlijk geluk."

SP.A-Open wil de markt heraanleggen in voetgangersvriendelijke materialen. De partij wil ook meer ruimte voor terrassen en groen voorbehouden op het vernieuwde marktplein.

"Kloppend hart van de stad"

Jan Van Acker fractieleider van Idee2006 wil met zijn ploeg opkomen voor het vergroten van het samenhorigheidsgevoel in de samenleving. Hij is wars van vooroordelen en vastgeroeste ideologieën maar vindt dat waarden als pluralisme, tolerantie, openheid, betrokkenheid van de burger en democratische besluitvorming in de politiek geherwaardeerd moeten worden.

In zijn voorstel over de stadskernvernieuwing staat de Grote Markt "als kloppend hart van de stad" centraal.

Volgens nieuwkomer Bert Laridon van N-VA had de meerderheid jaren tijd nodig om te ontdekken dat de markt eigenlijk maar een verhakkelde en ongezellige parkeerplaats is. De heraanleg van de markt is volgens hem dus niet  echt de inzet van de verkiezingen. Alle partijen willen de Grote Markt onder handen nemen. "De echte inzet is het antwoord op de vraag aan wie de inwoners het vertrouwen geven op 14 oktober om zo'n groot dossier deftig, ordentelijk en professioneel aan te pakken", zegt Laridon.

Referendum

Koen Bultinck van Vlaams Belang heeft de voorbije jaren dan wel geen burgemeester of schepen geleverd, maar het is wel gedurende al die jaren de boodschapper geweest van wat de man in de straat stilletjes denkt.De partij wil naast de heraanleg van de markt ook werk maken van een nette stad en van goed onderhouden parken en pleinen.

De huidige coalitie CD&V en SP.A-open wil zijn plannenwerk van de afgelopen legislatuur uitvoeren in de volgende zes jaar. Idee 2006 komt naar de kiezer met een lijst vol van nieuwe ideeën. Bij Vlaams Belang wil men inspraak van de Diksmuidelingen bij belangrijke beslissingen via een gemeentelijk referendum, de kiezer mag nu al oordelen. Ook NV-A wil resoluut voor de verandering en daadkracht. CD&V en SP.A-open ontkennen een voorakkoord. Alle combinaties van coalitie lijken dus nog mogelijk.
 

lees ook