Imkers bezorgd om blauwe en groene honing

In het noordoosten van Frankrijk hebben de bijen van verscheidene imkers onnatuurlijk gekleurde honing geproduceerd. Vermoed wordt dat de bijen gegeten hebben van het suikergoed van M&M's. Die werden op een biogascentrale in de buurt verbrand.

In Ribeauville, een plaatsje in het noordoosten van Frankrijk, hebben verscheidene imkers de alarmklok geluid nadat hun bijen blauwe en groene honing geproduceerd hadden. De imkers vermoeden dat de oorzaak van hun onnatuurlijk gekleurde honing in de biogascentrale in de buurt gezocht moet worden.

De bijen van de imkers zouden op die centrale, die voornamelijk afval van een Mars-fabriek verwerkt, van de chocolade en het afval van een lading M&M's gegeten hebben. Het blauwe en groene suikerlaagje rond de M&M's zou aan de basis liggen van de gekleurde honing.

"We hebben het probleem ontdekt op het moment dat de imkers alarm sloegen", zegt de woordvoerder van Agrivalor, het bedrijf dat de biogascentrale uitbaat. "We hebben dan ook alles in het werk gesteld om het verwerkingsproces onmiddelijk stil te leggen."

Volgens de woordvoerder zullen alle containers gereinigd worden en is besloten om het afval van het suikergoed voortaan op te slaan in luchtdichte kisten.

Door de koude winter en de hevige regenval tijdens de zomer konden bijen dit seizoen niet voldoende foerageren. In zulke gevallen grijpen imkers vaak in door hun bijen suikerstroop te geven. "Bijen zijn slim genoeg om te weten waar ze de beste suikerbron kunnen vinden", stelt een expert. In dit geval bleken dat dus blauwe en groene M&M's te zijn.